tisdag, februari 26, 2013

Inför S-kongressen i april försvarar Magdalena Andersson att aktiebolag tjänar pengar på välfärden.

Socialdemokrater som vill verka för ett vinstförbud i välfärden är fel ute enligt Socialdemokratiske ekonomiskpolitiska taleskvinnan Magdalena Andersson i en artikel i Sydsvenskan. Enligt Magdalena Andersson skulle ett vinstförbud hota valfriheten i välfärden. Hon beskriver möjligheten att fritt få välja skola och att fritt få välja vem som sköter hemtjänsten som "en fantastisk reform". Vilken valfrihet är det som hotas Magdalena? Det är enbart vinstintressena som hotas då och inget annat. För denna sk valfrihet som sossarna pratar om är företagens och vinstintressenternas valfrihet och ingen annans. 

Socialdemokraterna har en fantastisk förmåga att hitta olika sk medelvägar för att gynna alla. Frågan om vinster i välfärden splittrar (S) och partiledningen säger sig inte vilja ha ett förbud utan vill istället reglera denna verksamhet Detta säger Magdalena i en  intervjun som är en avsiktsförklaring inför Socialdemokraternas kongress i mitten av april. Hon och övriga i partiledningen går alltså till motattack mot de partimedlemmar, föreningar och distrikt som vill att Socialdemokraterna ska verka för ett förbud.

 Denna halvmesyrisga lösning som partiledningen förespråkar kommer inte leda till att vinsterna återgår till där de hör hemma nämligen i välfärden. Magdalena Andersson ser bara problemen och har i artikeln en närmast borgerlig retorik när hon räknar upp dom problem som hon tycker finns i ett vinstförbud. Hon ser inte de fördelar som detta förbud ger nämligen att pengarna kommer tillbaka till verksamheten, att man slipper en marknadsmässigt konkurrens som bara elever, äldre, funktionshindrade är förlorare på och man får en rättvisare och starkare välfärdsektor. 

De socialdemokrater som tycker annorlunda har ett grandiosa arbete framför sig om de ska vinna denna strid på kongressen. Men det är inte omöjligt och skulle de misslyckas är de välkomna till Vänsterpartiet. Ju större vänsterpartiet är desto lättare har vi att påverka i denna fråga och i andra frågor för en politik baserad på solidaritet och rättvisa.

Inga kommentarer: