onsdag, februari 27, 2013

Komet Panstarrs










Om två veckor kan vi se komet Panstarrs på himlen med blotta ögat. Vi får hoppas på lika fint väder då som det har varit i dag.
Fotot är taget på Nya Zeeland 22 februari av Steven Graham




Om ca två veckor är det dags för årets första av två ljusstarka kometer att passar solen och synas på stjärnhimlen. Det är kometen Parnstarrs som man ska kunna se med blotta ögat från norra halvklotet ögat från och med 6-7 mars. Då syns den lågt i väster på kvällshimlen. Den andra som väntas är Komet Ison som kommer i november och den kommer förmodligen bli betydligt starkare än kommande komet.

Pan-STARRS, eller Komet C/2011 L4 är en icke-periodisk komet som upptäcktes i maj 2011. Den väntas bli synlig för blotta ögat när den närmar sig periheliepassage i mars 2013. Den upptäcktes med Pan-STARRS-teleskopet vid Haleakal, på Maui i Hawaii, därav namnet.


Skenbar magnitud vid upptäckten var 19. I maj 2012 hade ljusstyrkan ökat till magnitud 13,5. I oktober hade komat runt kometen expanderat till 120 000 km i diameter. Närmast Jorden kommer kometen den 5 mars 2013, när avståndet är 1,10 au (astronomiska enheter), d v s något större än avståndet mellan Jorden och Solen. Periheliepassage sker den 10 mars 2013. Ursprungliga beräkningar förutsa en skenbar magnitud 0,0, när kometen blir som ljusstarkast. En beräkning i oktober 2012 gav vid handen en ljusstyrka på -4. Under de följande månaderna utvecklades inte ljusstyrkan efter beräkningarna och nu förväntas den, när den är som ljusstarkast att nå endast magnitud 2. Det gör den dock väl synlig för ögat. Men fortfarande finns förhoppningar på att den blir ljusstarkare. Jag lär återkomma när det närmar sig och förhoppningsvis för kometen på bild.

Inga kommentarer: