torsdag, februari 28, 2013

Emu

Emu är världens näst största fågel efter strutsen. De största individerna kan mäta upp till två meter och de väger mellan 30 till 45 kg. De påminner till viss del om sin större släkting strutsen, som tillhör samma ordning, men emun är mindre, har kortare hals och en fjäderdräkt som i det närmaste är ullig. Dess ben, hals, huvud och näbb är mörkt svartbruna medan fjäderdräkten är beigefärgad.

Emun har små tillbakabildade vingar och är flygoförmögen. Deras fysionomi tillåter dem att springa mycket snabbt och de är de enda fåglar som begåvats med yttre vadmuskler (gastrocnemius). De har endast tre framåtriktade tår på varje fot precis som andra springande fågelarter som trappar och vissa fälthöns. Strutsen i sin tur har bara två tår.

Emuer är flyttfåglar, trots att de inte flyger. De olika regnperioderna får fåglarna att röra sig åt de håll där regnen får de ätliga växterna att blomstra. Under förflyttningen bildar fåglarna löst sammanhängande flockar som kan bestå av uppemot 70 000 djur.
Inför vinterns parningstid så lagrar fåglarna upp fett. De stora mörkt blågröna äggen ruvas av hanen i åtta veckors tid, under denna tid så varken äter, dricker eller lämnar han någon avföring. Fettet som han lagrat upp ger honom energi att överleva. Det händer att honan stannar kvar hos hanen och försvarar honom men oftast så ger hon sig av och letar upp en ny partner.

Kycklingarna föds med en svartvit spräcklig dundräkt och är redo att gå och äta själva strax efter födseln. De följer efter sin pappa i 5-7 månader, om nätterna värmer han ungarna och på dagarna tar han med dem till områden med gott om föda.

Bilderna nedan är tagna i dag i Blekinge.



Inga kommentarer: