måndag, februari 18, 2013

Händelsen 2013 och 1908

 Det var en asteroid stor som en lastbil (15-17 meter i diameter) som slog ner över Uralbergen och staden Tjeljabinsk i Ryssland den 15 februari . Storleken och kraften i explosionen på 0,5 megaton, ungefär 20-30 gånger Hiroshima-bomberna, har räknats fram av forskare i Kanada tack vare bland annat infraljudmätningar från så långt bort som Alaska.

Tvårtemot tidigare rapporter har inga meteoritfynd bekräftats på marken, inte ens i sjön där ett cirkelformat hål i isen fotograferats. Den ryska stenen hade en helt annan bana än den större asteroiden 2012 DA14 som passerade jorden under fredagskvällen. Rapporter om andra eldklot på himlen har förekommit men än så länge verkar det inte finnas anledning att tro att de är relaterade. Med hjälp av seismiska och infraljudmätningar (John Leeman förklarar hur på sin blogg), bildmaterial från Tjeljabinsk och bilder tagna av vädersatelliten EUMETSAT har NASA gjort en första uppskattning på hur dess bana kan ha sett ut.





















I spåren efter tryckvågen från nedslaget skadades över tusen människor, varav 40 ligger fortfarande på sjukhus och fönster krossades på bland annat 34 sjukhus och 62 skolor. Det är första gången i modern tid som ett naturligt rymdnedslag direkt orsakat personskador, och nedslaget var den kraftigaste sedan Tunguska-händelsen över Sibirien 1908. Det var klockan 7:15 den 30 juni 1908 som ett föremål i hög hastighet gick igenom atmosfären och exploderade nånstans på mellan 5000 och 10 000 meters höjd över Tunguska-området i Sibirien.

Ett ögonvittne 1908 berättar:

"Himlen öppnade sig, och allt började brinna. Det var så varmt att man inte stod ut. När de heta vindarna for förbi, skakade marken och våra stugor. Sot föll ned från taket, och glaset trycktes ut ur fönstren."

Uppskattningarna av explosionens kraft varierar, men de flesta forskare idag tror på att kraften måste ha legat kring 10-15 megaton. Det motsvarar ungefär 1000 Hiroshimabomber. Så det var en  kraftfull smäll som hördes flera hundra kilometer bort och tryckvågen var massiv.

Storre delen av Norra halvklotet påverkades. Av själva explosionen märktes inget i Europa men den orsakade att mängder med stoft rördes upp i atmosfären. Detta stoft spred sig, och återspeglades av solljuset. Aftonbladet skriver om det i några artiklar under rubriken "De hvita nätterna".

Natten till den 1 juli var himlen så ljus mellan klockan 23 och midnatt att man kunde läsa en tidning mitt i natten i stadens parker. Man kunde till och med se sin egen skugga och det gick att fotografera utan problem.  


Källa: Wikipedia

           svd
           Populär astronomi
           Allt om vetenskap
           

Inga kommentarer: