fredag, februari 08, 2013

Stopp för skattetrixande med fåmansbolagen

Ekot rapporterade häromdagen om att utdelningarna från fåmansbolag fördubblats till nästan 52 miljarder kronor de senaste fem åren. Jacob Johnson kommenterar.

En utredning som arbetat på uppdrag av Expertruppen för offentlig ekonomi konstaterar att de s.k. 3:12-reglerna är alltför generösa. Detta regelverk innebär att det är möjligt att ta ut utdelning till lägre skatt än om bolaget betalar ut lön till ägaren. Samtidigt som reglerna förenklats och successivt gjorts allt generösare har fler fåmansbolag än tidigare delat ut vinster till ägarna.

– Det är hög tid att täppa till dessa brister, säger Jacob Johnson, ansvarig för skattefrågor. 3:12-reglerna gynnar skatteplanering och undandrar skatt från viktiga samhällsinvesteringar. Det är också tydligt att problemen nu ökar lavinartat. Många fåmansföretag startas nu, främst av högavlönande män, endast för att kunna tillgodogöra sig de förmånliga skattereglerna. Detta måste ses över skyndsamt. Tyvärr har Anders Borg hittills sagt nej till en ordentlig utvärdering av 3:12 reglerna. Tillsammans med regeringens sänkta bolagsskatt kan man se att det finns en tydlig politisk vilja från regeringens sida att bolagen inte ska bidra till samhällsutvecklingen i den utsträckning är nödvändigt.

Inga kommentarer: