onsdag, februari 13, 2013

Gå till botten med hästköttskandalen

Inför jordbruksministrarnas möte i eftermiddag föreslår Jens Holm, riksdagsledamot (V) med ansvar för djurpolitik, att en obligatorisk ursprungsmärkning av allt kött införs. Det har även framkommit uppgifter om att tusentals hästar försvinner från Sverige varje år. Därför föreslår Vänsterpartiet också att djurskyddskontrollanterna i Sverige får ökade resurser.

– Mot bakgrund av de senaste dagarnas skandal med felmärkt kött är det tydligt att reglerna måste skärpas. En obligatorisk ursprungsmärkning av allt kött bör införas. Konsumenterna har rätt att veta vad det är för kött de äter och varifrån det kommer, säger Jens Holm.

Holm lämnar även in en skriftlig fråga till jordbruksminister Eskil Erlandsson med anledning av att tusentals hästar försvinner ur den svenska statistiken varje år samt med anledning av de stora bristerna av kontroll av våra livsmedel.

– Anslagen till djurskyddskontrollerna måste öka. Vi vill också införa en djuretisk ombudsman. Som det ser ut i nuläget försvinner tusentals hästar spårlöst från Sverige varje år. Slutar de som kött i Findus lasagne, undrar Jens Holm.



Inga kommentarer: