lördag, mars 31, 2012

Nyhetsbrev från Landstinget

Under mars hölls årets första landstingsfullmäktige i Oskarshamn. Den nya Folkhälsoplanen klubbades efter ett långt och gediget arbete. Regelverk för färdtjänst och riksfärdtjänst behandlades liksom miljöinriktning för driften av kollektivtrafik. En lång rad interpellationer diskuterades också, varav två, angående psykiatrin, var riktade till Linda. Både Linda och Ragnar var uppe i talarstolen vid flera tillfällen.

Internationella kvinnodagen praktiserade bådeLinda Fleetwoodoch jag inom slutenpsykiatrin i Kalmar. En nyttig erfarenhet och något som verkade uppskattas av personalen. De sedvanliga verksamhetsbesöken som landstingsmajoriteten gör varje vår har också fortsatt och sammanlagt har ett 50-tal kliniker och enheter inom landstinget besökts.

9/3 fortsatte vi ”kommunturnén” med att besöka Emmaboda där vi träffade hemsjukvården. Där samtalade vi bland annat om samordning mellan kommuner och landsting när det gäller psykiatrin. Där finns det brister, men det är något man jobbar intensivt med från båda sidor. Sen träffade vi fackförbundet Vision och pratade jämställdhet och därefter Kulturskolan i Emmaboda. Tillgången till kultur är ju en viktig folkhälsofråga som Vänsterpartiet driver.
På distriktets årskonferens redogjordes för landstingsgruppens arbete under det gångna året. Ett helt nytt reglemente som reglerar landstingsgruppens arbete antogs också. Den ska nu revideras varje årskonferens och finns att tillgå för den som så önskar.

Läkarmottagningen i Överum har varit en följetong i norra länet. För att göra en väldigt lång historia kort så har den sin grund i att läkaren som hade mottagning där inte var intresserad av att gå in i hälsovalet på samma villkor som alla andra, utan ville ha ett specialavtal för att vara kvar. Detta varken kunde eller ville landstinget gå med på och han lade därför ner sin verksamhet. Situationen är nu löst genom att landstinget nu har gjort en överenskommelse med Virserums läkarhus som innebär att de öppnar en läkarmottagning även i Överum.

KLT är något av ett sorgebarn som landstinget nu har tagit över helt. Det är ett bolag som i levt sitt eget liv. Nu har det införlivats som en förvaltning i landstingets offentliga verksamhet och har ett helt annat ljus på sig. Nu måste verksamhetens samordnas med annan landstingsverksamhet för att få ordning på ekonomin innan vi kan växa in i ambitionsökningen.

I övrigt har arbetet med riktlinjerna för den kommande perioden fortsatt.
Kaj Raving

Politisk sekreterare

Inga kommentarer: