torsdag, mars 08, 2012

Vapenexport går före kvinnors mänskliga rättigheter

För att kunna bli en trovärdig röst i världen för kvinnors mänskliga rättigheter måste Sverige se över sin egen lagstiftning kring vapenexport. Det skriver i dag riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V) i en interpellation till utrikesminister Carl Bildt och kräver samtidigt omedelbart stopp av all vapenexport till länder som våldför sig på kvinnors mänskliga rättigheter.

– Enligt vår lagstiftning ska ingen export av krigsmateriel ske till länder där det begås grova och omfattande brott mot mänskliga rättigheter. Om våldet mot kvinnor och de brutala brotten mot deras rättigheter verkligen sågs som riktiga brott mot de mänskliga rättigheterna skulle Sverige i konsekvensens namn inte exportera en enda patron till länder som Saudiarabien eller Pakistan.

Hon ställer sig mycket kritisk till den svenska regeringens hållning i frågan:

– Sverige, där praktiskt taget varenda någorlunda vidsynt politiker vill framstå som feminist, borde också rimligen föregå med gott exempel, men det är uppenbart att vi först måste städa framför egen dörr. Jag vill veta vad Carl Bildet avser att göra för att utreda möjligheten av en lagstiftning som uttryckligen förbjuder export av krigsmateriel till länder där det förekommer könsapartheid, grova och omfattande brott mot kvinnor och barns rättigheter, avslutar Kakabaveh.

Inga kommentarer: