lördag, mars 24, 2012

Barnomsorg under obekväma arbetstider är nödvändigt

I dagens Östran (bara i papperstidningen) står det om en pappa som skickat in ett upprörd brev till Bildningsnämnden i Emmaboda kommun där han uttryckte sin kritik om att satsningen på barnomsorg under helger och nätter kostade för mycket pengar och han kräver att få redovisat vad detta kostar. Han skriver att han tycker att det är upprörande att kommunen subventionerar kommunal barnpassning för ett eller tre barn. Som pappa skulle han aldrig tillåta något sådant för att han tycker att barn mår bäst av att sova en trygg hemmamiljö. Föräldrarna skulle enligt honom ta större ansvar och han förstod inte varför man satsar skattepengar på en verksamhet som inte kommer alla barn till godo.

Det är märkligt att man har denna inställning till andras föräldrars olika förutsättningar. För att han har svårt att förstå, utöver sin vardagssituation, varför kommunen helt riktigt satsar på en barnomsorg som erbjuder helg och nattöppen verksamhet innebär inte att andra föräldrar har detsamma. Dessa föräldrar tar sitt ansvar genom att gå till sitt jobb eller tror han att de lämnar sina barn för att få en stunds ledigt? Jag undrar om den upprörda pappan förstår att samhället måste fungera under alla dygnets 24 timmar under 365 dagar om året. Det innebär att vi behöver nattpersonal på våra älderboende, på räddningastjänsten, polisen, sjukhusen och andra offentliga inrättningar som kräver dygnet runt bemaning. Sen har vi områden som kanske inte nödvändigtvis måste ha öppet på natten men som trots det har natbemaning.

För finns inte tillgång till barnomsorg på obekväma arbetstider undrar jag vem som ska jobba natt. För ska det vara så att när du söker ett nattarbete inte får det enbart för att du senare i livet kan bli gravid, detta gäller båda könen men i ännu större utsträckning kvinnor. Man kan ju också under sitt jobb separera från sin partner och bli ensamstående med barn, ska man då får kicken från jobbet bara för att du har barn? Självklart måste alla kunna få möjlighet att arbeta nattetid och det är därför kommunen måste erbjuda även nattis. För trygga föräldrar ger också trygga barn.

Inga kommentarer: