lördag, mars 31, 2012

Orrefors bruksområde

Orrefors glasbruk grundades 1898 på samma plats man sedan 1726 bedrivit järnbruk. Samma år som glasbruket grundades byggdes en hytta för tillverkning av tekniskt, medicin-, servis och hushållsglas för att ta tillvara på spillved och arbetskraft. Glaset ersatte nu den mindre lönsamma järnbruksdriften.

1913 blev konsul Johan Ekman från Göteborg ny ägare till Orrefors glasbruk. Han tillsatte Albert Ahlin som chef över glasbruket och nu startade en ny era. 1914 började Orrefors med kristalltillverkning och förutom slipning efter inköpta mönster och prover tillverkades även konstglas i överfång med etsad dekor. Den nya ledningen insåg dock snart att det behövdes konstnärer till verksamheten och 1916 anställdes Simon Gate och ett år senare kom Edward Hald. Mer om Orrefors historia klicka här















Glasshopen i Orrefors.










Cafét vid bruksområdet.










Klockstapel vid bruksdammen. Vad jag vet har aldrig Orrefors haft någon kyrka. Den närmaste är Hälleberga kyrka halvmilen norrut. I Bakgrunden syns disponentvillan byggd i början av 1800-talet.














Krokusarna blommar för fullt just nu













Vy mot bruksområdet som skyms delvis bakom träden.








Smedernas väg med sina röda smedbostäder från 1726 då dessa tre byggnader byggdes. Tidvis bodde 2 familjer i samma hus med gemensamma kök. I dag är de moderniserade och är privatbostäder än i dag.













Utställningshallen som förutom utställningshall även rymmer ett museum och konferenslokaler.

Inga kommentarer: