onsdag, mars 07, 2012

Förtydligande om vårt motstånd mot vapenexport

Efter avslöjandet om Sveriges stöd till en vapenfabrik i Saudiarabien har det förekommit felaktiga uppgifter om Vänsterpartiets inställning till avtalet. Det ursprungliga avtalet slöts 2005 av den dåvarande socialdemokratiska regeringen, men Vänsterpartiet samarbetade inte med denna om vapenexport. Tvärtom har Vänsterpartiet regelbundet motionerat i riksdagen om att avveckla vapenexporten till bland annat just Saudiarabien. Det gjordes även året då avtalet slöts och det är en politik som ligger fast idag.

2006 behandlade konstitutionsutskottet frågan om regeringens avtal med Saudiarabien. Vänsterpartiet reserverade sig då mot utskottets hållning att regeringen inte hade begått något fel. Partiets ledamot i KU förde fram att försvarssamarbete med Saudiarabien inte är förenligt med intentionerna bakom svensk vapenexportlagstiftning och att regeringen därför förtjänar kritik för avtalet.

Torbjörn Björlund, försvarspolitisk talesperson (V), kommenterar:

– Vänsterpartiets hållning var då precis som nu att Sverige ska sluta exportera vapen. Som första steg vill vi skärpa lagen så att inga vapen exporteras till länder som för krig, begår grova brott mot de mänskliga rättigheterna eller inte är demokratier. Saudiarabien är ett typexempel på ett land vi inte ska förse med vapen och naturligtvis inte heller med några vapenfabriker.

– Vapenfabrikssamarbetet måste upphöra. Vi har begärt en aktuell debatt i riksdagen om detta för att kräva svar av de ansvariga

Inga kommentarer: