söndag, september 22, 2013

Sankt Göran och draken

Sten Sture den äldre lät beställa en skulptur för att hylla sin seger över unionskungen Kristian I vid slaget på Brunkeberg 1471. Skulpturen Sankt Göran och draken placerades i Storkyrkan i Stockholm 1489. Fotografiet är taget av mig 24 juli 2011

Det är oklart var den gjordes och av vem. Johnny Roosval attribuerade den i början av 1900-talet till Bernt Notke i Lübeck och detta var länge den accepterade sanningen. 

Medeltidskonstkännaren Peter Tångeberg framförde 2009 att detta inte kan vara fallet, utan att konstverket snarast har tillkommit i Burgund i södra delen av dåvarande Nederländerna. Jan Svanberg har i ett arbete 2011 avfärdat dessa teorier. Tills vidare får attribueringen anses osäker.

Skulpturen anknyter till legenden om Sankt Göran och draken, ett ofta förekommande bildmotiv under medeltiden. Den anses dock föreställa Sten Sture den äldre som riddaren. staden Stockholm och nationen som jungfrun och danskarna under unionskungen som draken, och samtiden uppfattade skulpturen på det sättet. Hästens seldon visar tre näckrosblad, som var den äldre Stureättens, "Sjöbladsättens", vapenbild. Rustningrna på Sankt Göran och på hästen överensstämmer med Sten Stures. Jungfrun bär en burgundisk dräkt och smycken enligt förnäm samtida smak, och kan ha haft Sten Stures fru Ingeborg Åkesdotter (Tott) som förebild.

Inga kommentarer: