måndag, september 23, 2013

Interpellation till Stig Ove Andersson

För en människa som är funktionsnedsatt och i behov av personlig assistans är det en mänskligt rättighet att få den hjälp som behövs för att kunna leva ett så normalt liv som möjligt. Vi har läst i media om olika fall som socialnämnden har avslagit men som sedan har överklagats till förvaltningsrätten där man har gått emot nämnden. Nämnden har i vissa fall även överklagat förvaltningsrättens beslut till högsta instans som är Högsta förvaltningsdomstolen.

Att socialnämnden gör så är nämndens rättmätiga beslut men det drabbar den enskilde hårt som nekas assistans och därmed nekas att leva ett så normalt liv som möjligt. De har varit så många ärenden att man börjar undra vad är det som händer och vad är det som är fel?
Människor med funktionsnedsättning är en grupp som oftast inte kan göra sin stämma hörd och en grupp som man gärna sparar in pengar på. Att regeringen sänker skatter istället för att satsa på välfärden kan inte skyllas på Socialnämnden. Men regerings politik ger oönskade konsekvenser på socialnämndens beslut.

Jag vill fråga Socialnämndens ordförande Stig Ove Andersson om:


• hur många har förlorat sin assistent under året?
• hur många har fått reducerad tid?
• hur många har fått avslag på begäran om assistenthjälp?
• hur många ”assistentfall” har nämnden överklagat eller har hamnat till dom olika instanserna?
• vad gör socialnämnden för att undvika överklaganden?

För Vänsterpartiet i Emmaboda kommun
-----------------------------------------------------------------------
Nicke Grozdanovski, Fullmäktigeledamot

Inga kommentarer: