onsdag, september 18, 2013

Välfärden behöver mer resurser, inte fler jobbskatteavdrag

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson kommenterar regeringens budget.

- Vi kan alla se hur den gemensamma välfärden krackelerar allt mer. Regeringen har sedan 2006 lagt drygt 130 miljarder på sänkt skatt medan statsbidragen till kommunsektorn bara har ökat med 4,8 miljarder i fasta priser under samma tid. Det här är resultatet av en medveten ekonomisk politik, säger Ulla Andersson.

- Välfärden behöver inte fler jobbskatteavdrag, den behöver resurser. Sedan 2006 har regeringen lagt 27 gånger mer på skattesänkningar än på den gemensamma välfärden i kommunsektorn, det vill säga vård, skola och omsorg. Samtidigt ökar ojämlikheten. De ideologiska drivkrafterna är tydliga.

Vänsterpartiet anser, tvärtemot regeringen, att skatt ska betalas efter bärkraft och att välfärden ska vara behovsstyrd, inte vinstdriven.

- Det är inte rimligt att sjuka, arbetslösa, föräldralediga och pensionärer ska betala mer i skatt än en som har turen att vara frisk och ha ett jobb. De tio rikaste procenten har fått 79 000 kronor mer i plånboken medan de tio procent som har lägst inkomster har mindre i dag än de hade 2006. Inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män har också ökat med drygt 1 500 kronor per månad. Det är klyftornas allians som styr landet, säger Ulla Andersson.

Inga kommentarer: