tisdag, september 17, 2013

Glas till Lindås skola

Glasrikets Historias (facebooksida) syfte är att sprida ljus över stort och smått i regionen. Vi slår oss inte för bröstet, utan gör detta för att vi anser att någon måste göra det och vi gör det gärna.
Hur som helst:

Vi uppskattar förstås när enskilda tar initiativ som kommer många till del och därför vill vi visa vår uppskattning vad gäller helhetstänkandet på den nyrenoverade Lindås skola i Emmaboda kommun.

Här finns utsökta väggmålningar av glasformgivaren/bildläraren Josef Schott, som var verksam på glasbruket Smålandshyttan från omkring 1960 till en bit in på 1970-talet. Schott utförde målningarna 1959, och skolan togs i bruk året dessförinnan, och nyligen restaurerades vissa av målningarna förtjänstfullt av glasmålaren Cecilia Almqvist. Cecilia, som är bosatt i Nybro, har - som kuriosa - berättat för oss att hon växte upp som granne med Josef Schott och hans familj. En vacker återkoppling, ut an tvekan!

Skolan och skolbiblioteket har använt Schotts bilder på ett kreativt sätt när man valt att fotografera av dem för att sedan överföra vissa av dem till den nya biblioteksdisken. Dessutom har man införskaffat exempel på det glas som Josef Schott, bördig från Tjeckoslovaktien och bosatt i Madesjö, ritade för Smålandshyttan; de fastblåsta vaserna var en populär artikel på 60- och 70-talen.

















Därför skänker Glasrikets Historia ytterligare en vas – den klara i mitten på bilden – till Lindås skola och bibliotek.

Det är så här vi håller kulturarvet vid liv; genom många små insatser, och tillsammans bildar de något mycket större – framför allt en bred förståelse för vad vi har fått att förvalta. Vi återkommer med bilder av Josef Schotts utsmyckningsarbeten och även med mera information om den mycket kreative och säregne kreatören.

Peter Lejon, Långelycke

Inga kommentarer: