onsdag, september 11, 2013

Damen med slöjan

Damen med slöjan, målning av Alexander Roslin från 1768. Målningen föreställer Roslins hustru, pastellmålarinnan Marie-Suzanne Giroust, klädd à la Bolognaise, det vill säga såsom kvinnorna från italienska Bologna var klädda.


























Roslin återger på ett utsökt sätt sidentygets textur och lyster. I inventarieböckerna på Österbybruk kallades den här målningen Porträtt av enögt fruntimmer. Idag finns den på Nationalmuseum där den fått titeln Damen med slöjan



























Självpoträtt av Alexander Roslin (1718-1793)

I Paris vann Roslin stor ryktbarhet och invaldes i franska konstakademin. Hans tidiga porträtt är utförda i ljusa och svala färger och visar på inflytande från Jean-Marc Nattier, till exempel porträttet Friherrinnan de Neubourg-Cromière (1756). Under 1760-talet märks tendenser till ett formsträngare och färgkraftigare måleri, till exempel porträttet av hustrun, Damen med slöjan (1768), och Familjen Jennings (1769).


Roslin var framför allt en mästerlig skildrare av stoffer och karnation men kunde även måla psykologiskt inträngande porträtt. Han uppvisade i sitt skapande en blandning av lyhördhet för tidens smak och stor skicklighet. Denna kombination gjorde stor lycka hos den parisiska aristokratin.

Inga kommentarer: