onsdag, maj 18, 2011

Våra medlemmar litar inte på pensionssystemet

”Våra medlemmar litar inte på pensionssystemet”, så sade LO:s ordförande när man presenterade en rapport om pensionssystemet den 15 februari 2011. Allt fler ser nu bristerna i pensionssystemet. De 5 rikstäckande pensionsärsorganisationerna har i en rapport gått igenom det nuvarande pensionsysstemet. Man har gjort en egen utredning därför att de 5 partierna som står bakom pensionsystemet vägrar att ha en öppen diskussion.
I en interpellation till socialförsäkringsminister Ulf Kristersson efterfrågar Vänsterpartiets Wiwi-Anne Johansson en bred utvärdering där både pensionärsorganisationernas och LOs pensionsrapporter ligger som grund.

I svaret berömmer statsrådet pensionssystemet och skyller alla brister och sänkningarna av pensionerna på att folk lever längre.

I en kommentar säger Wiwi-Anne Johansson:

- Avgiftsinbetalningarna till inkomstpensionsystemet är lägre än till det gamla ATP-systemet, 16 jämfört med 18%. Bland annat denna underfinansiering kommer att skapa än fler problem i för framtidens pensionärer. Beslutet om att underfinansiera systemet kan inte skyllas på längre medellivslängd. Tillsammans med att orealiserade börsförluster i AP-fonden tas med i den årliga pensionsomräkningen innebär detta att livslängden på den s.k. bromsen (som sänker pensionerna) förlängs.

- Släpp all prestige, ta tillvara LOs och pensionärsorganisationernas kunskap och starta en allsidig utvärdering avslutar Wiwi-Anne Johansson.

Inga kommentarer: