lördag, maj 14, 2011

Hur kommer Sverige agera när FN:s nya säkerhetsråd väljs?

I oktober kommer FN:s generalförsamling att besluta om vilka länder som väljs in i FN:s säkerhetsråd. Det rör sig om fem nya länder, däribland två från Afrika. De afrikanska stater som hittills meddelat att de kandiderar är Marocko och Mauretanien. Marocko, är en diktatur som sedan 35 år ockuperar Västsahara – Afrikas sista koloni. Jonas Sjöstedt har ställt en interpellation till utrikesminister Carl Bildt, för att få ett tydligt besked att Sverige inte kommer att stödja Marockos kandidatur.
- Jag vill ha ett tydligt besked från Carl Bildt, där han garanterar att Sverige inte kommer att rösta för Marocko. Ockupationen av Västsahara, det alarmerande läget när det gäller mänskliga rättigheter och yttrandefrihet i landet gör att Sverige omöjligen kan stödja Marocko, säger Jonas Sjöstedt, riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

Företrädare för Vänsterpartiet har uppmärksammat frågan om Västsahara vid många tillfällen, i såväl Riksdagen som EU-parlamentet och i andra sammanhang. Bland annat har man kritiserat det fiskeavtal EU vill teckna med Marocko, som innebär att man fiskar på ockuperat område.

- Det är en självklarhet att Sverige inte borde rösta in Marocko i säkerhetsrådet, lika lite som att vi ska sälja vapen till dem eller låta EU teckna fiskeavtal med landet, avslutar Jonas Sjöstedt

Inga kommentarer: