fredag, maj 20, 2011

Bara en pinne mot Jumbon

I går i Superettans sjunde omgång mötte Hammarby Göteborgslaget Qviding på bortaplan. Hemmalaget låg inför omgången på sista plats med endast en pinne och 1-7 i målskillnad och det var därför upplagt för Hammarbys första bortaseger. Men så blev det inte tyvärr utan Hammarby fick nöja sig med 2-2 efter 1-1 i paus.

Hammarby fick en mardrömsöppning med baklängesmål redan efter ett par minuter när backen David Johansson slår en väldigt lös bakåtpass och den snappades upp av en påpasslig Isa Bagc som i når bollen före Johannes Hopf, som får se sig rundad. 1-0 och kalldusch. Inte den start som vi förväntade oss naturligtvis men det är så typiskt bajen att försätta sig själva i denna situation,. Det var ett inspirerad Qviding som spelade helt respektlös och utnyttjade ett virrigt Hammarby och radade upp chanser under första halvlek. Hade det inte varir för Hammarbys bästa spelare Johannes Hopf i målet hade det runnit i väg och ingen hade protesterat om hemmalaget lett med två, tre mål i paus. Hammarby var otroligt uddlösa framåt och spelade utan tempo och energi. De blev en lätt munsbit för Qviding som var taggade inför årets hemmamatch. Men en het möjlighet skapade Hammarby innan kvitteringen kom i den 19 minuten. Det var Maic Sema som i den åttonde minuten lobbade mot Qvidingsmål och tvingade deras målvakt att sträcka ut och få några fingertoppar på bollen och tippa den över målet till en resultatlös Hammarbyhörna. Men målet kom alltså i den 19 minuten och det var en individuell prestation av Sebastian Castro-Tello som centralt utanför straffområdet får på en riktig otagbar pärla i målvakten Jan Hagmans vänstra kryss. Nu trodde man att Hammarby skulle vakna till men så blev inte fallet utan matchbilden såg fortsatt jobbig ut för Hammarby. Vi ska vara glada att det stod 1-1 på resultattavlan då Qviding fortsatte att skapa farligheter framför Bajens mål.

Andra halvlek var bättre för Hammarbys del. Man vårdade bollen på ett bra sätt och började störa Qvidings uppspel. Men fortfarande är det en bit till vad laget kan prestera som bäst. Man bara väntade på att Hammarbys tyngd på pappret skulle ge utdelning men i stället kom en ny kalldusch i den 54 minuten då Qviding tar vara på en frispark och spelar snabbt igång bollen och utnyttjar ett sömnigt Hammarbylag som inte var beredda på detta. Kenan Galijatovic blir serverad den snabbt slagna frisparkaren, och får en stor öppen yta mellan mittfält och försvar i Hammarby. Han tar ett par steg och avslutar själv och får på en om möjligt ännu bättre träff än Castros i första halvlek. Bollen går lika otagbart in i samma kryss. Efter Qvidings ledningsmål får Hammarby en riktigt bra målchans,. Maic Sema chippar in bollen i straffområdet mot Paulinho som med en konstspark får på en riktigt bra volleyträff som Hagman får reflextippa ut till hörna. Klockan tickade obarmhärtig mot 90 minuter och Hammarby har mycket boll nu men har förtvivlat svårt att skapa några heta lägen och vi Bajens supportrar började misströsta och förbereda oss  för ytterligare en jobbig bortaförlust. Men en frispark av Andreas Dahl i den 84 minuten skulle ändra på det.  Han tvekar inte utan drar iväg ett skott från 30 meter och den går i mål som synes inte helt otagbart för Qvidings målvakt: Efter målet byter målvakten med huvudvärk som troligt orsak. Ett tiotal minuter innan hade han tagit ner ett inlägg och landade illa och slog i huvudet i konstgräset. Men han valde att fortsätta efter omplåstringen men tvingades att bryta matchen efter Dahls mål. Tyvärr för Qviding hade man redan gjort sina tre byten så man var tvungen att sätta in en back i målet och spela med en man mindre resterande tid. Hammarby försökte utnyttja detta genom att flytta fram laget och skapa chanser för att få in segermålet. Men man lyckades inte riktigt med den målsättnignen utan Qviding försvarade sig tappert och trots sex minuters tilllägg så blev det inga fler mål i matchen.

2-2 borta mot Qviding är en missräkning såklart, man behöver vinna sådana matcher om man vill vara med i toppstriden. Det är fem poäng upp till andraplacerade Åtvidaberg som vi förövrigt möter i nästa omgång hemma på Söderstadion. Till kvalplatsen är det tre poäng men kan bli fyra om Jönköping slår Falkenberg i kväll. Men för att blicka uppåt måste spelet bli bättre. Som det såg ut i går kan det möjligtvis räcka till en pinne mot Qviding men det kommer inte räcka när vi möter t ex. Åtvidaberg. Allt kan förbättras och jag hoppas verkligen att vi hittar spelet inför fortsättningen Gör vi det kan detta bli kul, gör vi inte det så blir det en ny jobbig säsong. Hammarby ska vara ett topplag om man ser till spelarmaterialet så potentialen finns för att vi ska bli bättre. Låt oss hoppas det.