måndag, maj 09, 2011

Filmförberedelser

I dag ägnade jag och Peter Fredriksen några timmar på att förbereda inför filmvisningen av Ådalen 31 på lördag i Åfors. Kör man en hederlig gammal 35mm är det inte bara att trycka på en knapp så körs filmen. Det är ett riktigt hantverk som gäller för att det ska fungera perfekt. Men Peter kan sin sak och är ovärderlig med sin kunskap. Han är maskinist på Emmaboda Bion i vanliga fall men åtog sig uppdraget att köra Ådalen 31 på lördag i Åfors Folkets hus.

Åfors Biograf har några år på nacken och det körs inte ofta film här, därför är utrustningen inte inkört. Men det mesta funkade faktiskt med lite handlag från Peters händer och kunskap. Det är bara ljudet nere i biosalongen som inte justerad än. Vi hann inte så långt ikväll men vi har några dagar på oss att fixa det så det finns ingen anledning till oro.














Peter Fredriksen öppnar den spännande filmlådan innehållandes sex akter av Bo Widerbergs Ådalen 31














Rullen snart på plats.












Det är lite pilligt och lite tålamodskrävande att få filmen igenom där den ska innan den kan köras.













Sen ska den körda filmen spolas tillbaka.

























"Vad är nu detta för del?" Jag kan lova att det hade Peter koll på. Det stora objektivet är till för att "sprida" en Widescreen film så att den täcker hela bioduken. Den har givetvis ett namn men jag minns inte det just nu. Återkommer med namn senare.

3 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Har siktet inställt på att komma och se filmen. Hur hittar man till Åfors, och väl där, hur hittar man bion?

Nicke Grozdanovski sa...

Det är enkelt... från Ålatorp kör du mot Kosta och Emmaboda. Passerar Kosta på väg 28 och kommer fram till Eriksmåla. Där svänger du vänster där det står Åfors på skylten. Sen kör du ca 1km innan du kommer till en stor orangefärgad tegelbyggnad där det står bilar på parkeringen. Då är du framme. Välkomna till Åfors

Fredrikzen sa...

Anamorfot är vad linsen kallas: http://sv.wikipedia.org/wiki/35_mm_film
Ett sätt att visa cinemascope (eller widescreen) av en vanlig 35 mm film.

Hälsn Peter