måndag, november 23, 2009

Lena Olsson (V): Vad tänker Beatrice Ask göra åt unga lagöverträdare?

Många kommuner har svårt att ordna platser åt de ungdomar som tilldöms ungdomstjänst. Lena Olsson, Vänsterpartiets riksdagsledamot i justitieutskottet, lämnar idag över en interpellation till justitieminister Beatrice Ask för att få klarhet i om regeringen tänker vidta åtgärder.

Ekot rapporterar idag att flertalet kommuner har svårt att hitta platser för ungdomstjänst. Det leder till långa väntetider, vilket rimmar illa med de principer om snabba reaktioner som man ofta talar om när det handlar om unga lagöverträdare.

- Riksrevisionen har riktat omfattande kritik mot hanteringen av unga lagöverträdare. Det saknas till exempel särskilda ungdomshandläggare och väntetiderna är för långa, säger Lena Olsson (V), riksdagsledamot i justitieutskottet.

- Jag kan inte komma till någon annan slutsats än att regeringen har brustit i sin skyldighet att styra myndigheterna genom mål, prioriteringar och krav. Därför undrar jag om justitieminister Beatrice Ask tänker vidta åtgärder med anledning av de rekommendationer som Riksrevisionen ställer upp i sin skrivelse om unga lagöverträdare?

- Jag hoppas regeringen kommer med besked om att alla kommuner på ett bättre sätt än idag ska ha platser för ungdomstjänst i beredskap, säger Lena Olsson (V).

Inga kommentarer: