onsdag, november 04, 2009

Dan Andersson kommer i kväll till Åfors

Nu är det givetvis inte den riktige Dan Andersson som kommer eftersom han dog 16 september 1920, men däremot kommer poeten och skådespelaren Pär Sörman till Åfors Folkets Hus i kväll för att framföra Dan Anderssons visor. Arrangerande Åforsteatern och vi i Åfors Folkets Hus förening är stolta över att få hit en av dagens största poeter och vissångare till Åfors. Per Sörmans besök är den tredje evenamngetet i vår höstsatsning "Kultur för en hundralapp" och vi hoppas givetvis på många besökare i kväll. Kl. 18.30 börjar föreställningen och efteråt kan man köpa fika. Vi hälsar alla hjärtligt välkomna till en minnesvärd kväll i Åfors.

Dan Anderrson föddes den 6 april 1888 i Skattlösberg, Grangärde socken i nuvarande Ludvika kommun som ligger i Dalarna. Andersson växte upp under knappa förhållanden i byn Skattlösberg där fadern, småskolläraren Adolf Andersson och hans fru Augusta Scherp (tidigare lärarinna), arbetade i skolhuset. Så knappt att familjen övervägde att flytta till USA och skickade dit Dan för att möjligheter för föräldrarna att ansluta. I ett brev från USA skrev han dock att det inte fanns bättre möjligheter för familjen där än i Sverige, varpå fadern bad Dan att återvända till hemmet.

Under åren 1914–1915 läste Dan Andersson vid Brunnsviks folkhögskola, tillsammans med bland andra Harry Blomberg och Ragnar Jändel Han var även god vän med Karl Lärka. Från denna tid blev han verksam som författare, skrev dikter och visor om bland annat sin hembygd, som nästan ett sekel senare ännu läses och sjunges i svenska stugor. Till hans främsta tolkare hör Gunde Johansson och Thorstein Bergman, men han tonsatte själv även några av sina dikter – de kanske mest kända är Till min syster och Jungman Jansson. Han behärskade dragspel och fiol. Dan Andersson var medarbetare i Ny Tid i Göteborg 1917–1918 och dessutom översättare till svenska av texter skrivna av Rudyard Kipling och Charles Baudelaire. Trots sin enkla bakgrund var Andersson högt bildad.

Dan Andersson omkom i rum 11 på hotell Hellman i Stockholm den 16 september 1920, där han befann sig för att söka arbete på tidningen Social-Demokraten. Hotellpersonalen hade rökt med cyanväte mot vägglössen och inte vädrat enligt föreskrifterna. Klockan 3 på eftermiddagen hittades Andersson död.













Pär Sörman har sedan början av 1970-talet arbetat som skådespelare vid bl.a. Stockholms Stadsteater, Svenska Riksteatern och Kronobergsteatern. Han har medverkat som mimare och dansare i Ingmar Bergmans TV-dramatisering av Trollflöjten och innehaft huvudrollen i den finlandssvenska TV-serien Solkatter som sändes hösten 2002.¨

Vid sidan av teatern har sången och musiken varit ständiga följeslagare. Pär är en av medlemmarna i The Homesick Band, som framför allt var aktivt på 70-80-talet med irländsk och amerikansk folkmusik på repertoaren.

Sedan mitten av 80-talet är Pär verksam som frilansande vissångare/skådespelare med svenska visor och dikter på programmet. Han har gjort flera sångturnéer runtom i Norden och i USA´s svenskbygder.

Pär har belönats med stipendier från Visans Vänner och Sällskapet Astri och Evert Taubes Vänner. Nils Ferlin-Sällskapets Trubadurpris fick han år 2002 och Dan Andersson priset år 2003. Pär är ledamot i Svenska Visakademien.

Våren 2007 fick Pär mottaga Lille Bror Söderlundh-Sällskapets stipendium med följande elegant formulerade motivering: ”Han är en av vår tids främsta uttolkare av den litterära visan och en mångsidig artist; skådespelare, sångare, multimusikant och dansare. Han framför musiken och sångerna med musikaliskt kunnande, stor inlevelse och scenisk utstrålning.”

Den 9 augusti 2009 fick Pär ta emot det nyinstiftade Taube-dagens stipendium på Skansen. Priset är instiftat av stiftelsen Skansen och Taube-sällskapet gemensamt.

Inga kommentarer: