fredag, november 20, 2009

Barnkonventionen fyller 20 år - dags att göra den till svensk lag

FN:s barnkonvention fyller 20 år i dag

- Genom att lyfta in barnkonventionen i lagstiftningen skulle barns rättigheter stärkas i hela samhället. Vi vet från Norge att det är en framgångsrik modell och Sverige bör göra likadant, säger Eva Olofsson (V).

- När man arbetar för barns rätt, t. ex. gömda barns rätt till skola och vård, möts man ofta av ett konstaterande att barnkonventionen inte är svensk lag. Det måste vi ändra på.

- I alla frågor där ett barn finns med i bilden skulle myndigheterna tvingas att lyssna på barnet på ett helt annat sätt än idag om barnkonventionen vore lag.

20-årsjubileet firas i dag med en stor fest i Stockholm med bl.a. ett stort antal svenska och utländska kungligheter som gäster.

- Jag vill inte förstöra feststämningen, men vill ändå lyfta fram att mycket återstår att göra även i Sverige. Det är dags att ge barnkonventionen den tyngd den bör ha och göra den till svensk lag, säger Eva Olofsson (V).

2 kommentarer:

Mats sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mats sa...

Jaaaa.
Det beslutades att Fn:s barnkonvention ska införlivas som lag på Fp landsmötet i helgen. Arbeta för att göra den till lag menar jag.