- Sven-Otto Littorin vill göra facket till skattmasar åt Anders Borg. Att låta de fackliga a-kassorna bli indrivare av vad som i praktiken blir ett slags platt skatt, skulle ge facket en helt ny roll gentemot medlemmarna som verkligen inte är önskvärd.
Så kommenterar Josefin Brink det besked arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin idag gav om att regeringen i framtiden vill låta facket administrera en obligatorisk a-kassa.
På vänsterpartiets begäran hölls igår en extrainsatt riksdagsdebatt om den flykt från a-kassorna som följt i kölvattnet av regeringens försämringar av a-kassan. Först i månadsskiftet mars/april kan man säkert se hur många som lämnat sin a-kassa genom att inte betala avgiften. Men bara under januari har a-kassorna förlorat närmare 40 000 medlemmar. Det visar en rundringning som vänsterpartiet har gjort.
Det är främst äldre personer med stabila jobb och god ekonomi som hittills lämnat a-kassan. Men även långtidssjukskrivna och studerande som inte får del av jobbavdraget men ändå får betala hela den höjda avgiften. Många av dem är inte heller längre berättigade till ersättning från a-kassan på grund av de skärpta reglerna.
- Beklämmande nog ville vare sig arbetsmarknadsministern eller de borgerliga ledamöterna i debatten kännas vid att det som håller på att hända kan utvecklas till ett hot mot hela försäkringens legitimitet och finansiering, säger Brink och fortsätter:
- Det är uppenbart att det bara är ett sätt att slippa erkänna att a-kassereformen är ett misslyckande. Att regeringen planerar att göra försäkringen obligatorisk är ju i sig ett erkännande av att man är orolig för att allt fler kommer att lämna a-kassan.
Vänsterpartiet avvisar regeringens förslag att göra arbetslöshetsförsäkringen obligatorisk.- Att först försämra a-kassan och göra den så dyr att människor inte längre vill vara med och sedan göra den obligatorisk är en idiotisk strategi. Det rimliga är ju att istället återgå till solidarisk finanisering och göra försäkringen mer generös, så att fler har råd och tycker det är meningsfullt att vara med.
1 kommentar:
Sex veckors semester (detta införde foten Carlsson 1989 innan det innan den nya semesterlagen hunnit verka drogs in "av hänsyn till det ekonomiska läget" 1990 så det är en snart 20-årigt tidigare bestämd reform vi väntar på ), obligatoriska kollektivavtal så vi slipper fler salladsbarshistorier, minst 17000 kr/månad i lön för heltidsarbetande oavsett sektor, sex timmars arbetsdag med bibehållen lön för de åtta timmarna vi gör idag kunde väl vara en bra start i årets avtalsrörelse?
Liksom, nu när inte staten är så villig att hjälpa till som tidigare kunde man väl kräva att facken visa lite mer av sina miljontals medlemmars styrka?
Skicka en kommentar