Inkomstklyftorna mellan kvinnor och män har ökat visar statistik från SCB. Mellan 2004 och 2005 drog medianinkomsten för män ifrån kvinnors med 1 600 kronor per år.- Fullkomligt oacceptabelt. De här siffrorna borde få samtliga partier att inse att det krävs kraftfulla åtgärder för att förändra strukturerna på arbetsmarknaden, säger Josefin Brink, riksdagsledamot (v).
Det är framför allt deltidsarbete, föräldraledighetsuttag, långa sjukskrivningar och låga pensioner som drar ner kvinnors inkomster - men också skillnader i lön.
- Vi vet ju att rätt till heltid, delad föräldraförsäkring och satsningar mot underbemanning och dålig arbetsmiljö skulle kunna vända den här utvecklingen. Det har gått vansinnigt trögt att få gehör för de här kraven, men rätt till heltid var ju i alla fall på gång före regeringsskiftet, säger Josefin Brink.
- Det förslaget, liksom handlingsplanen för jämställda löner kastade borgarna i papperskorgen direkt. Risken är uppenbar att inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män ökar än mer med borgarnas politik. Istället för rätt till heltid förlorar många deltidsanställda rätten till a-kassa, istället för fler anställda i välfärdssektorn och satsningar på arbetsmiljö sänks sjukpenningen och arbetsmiljöverket bantas ner och istället för delad föräldraförsäkring blir det vårdnadsbidrag på 3 000 kronor i månaden.
- Det enda hoppfulla just nu är LO:s avtalskrav om särskilda satsningar på kvinnors löner. Jag hoppas att LO orkar ta den fajten hela vägen, för det är hög tid. Men från regeringshåll har kvinnor inte mycket att hoppas på, avslutar Josefin Brink.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar