måndag, februari 12, 2007

Folkpartiet+ Sverigedemokraterna= Sant???

Folkpartiet har de senaste åren propagerat för att införa ett språktest för invandrare för att de ska bli accepterade som svenska medborgare. Med detta vann man stort framgång i valet 2002 och man fick 13,3 % av väljarnas röster och partiledaren Leijonborg blev Lejonkungen med nästan hela svenska folket. Numera har partiet efter valet 2006 kommit till en normal nivå med sina 7,5 % av rösterna och Lejonkungen förvandlades till Lejonpungen. Men Leijonborg blev minister i stället och har ansvaret för utbildningen i vårt land. Men språktestet har man inte övergivit än. Nu får vi se hur partiet ska tackla det faktum att de fula fiskarna i det grumliga vattnet har börjat nappa med detta förslag som bete. Sverigedemokraterna i Oskarshamn har lagt en motion till fullmäktige om ett kommunalt språktest för invandrare. (SD) menar att detta skulle vara obligatoriskt att klara av om man ska välkomnas och delta i Oskarshamns kommuns välkomstceremoni för nyblivna medborgare. Man hänvisar i motionen till folkpartiets förslag och den har blivit en förebild och stöd för Sverigedemokraternas förslag. Inte nog med svensk språktest, så ska svensk kultur läras och även historia av de invandrarna om (sd) får som de vill.

Hade jag bott i Oskarshamn och varit politiker där hade jag vetat hur jag skulle göra med denna motion. Kastat den i papperskorgen, men det är intressant hur folkpartiet i Oskarshamns kommun ska ställa sig till denna motion som är egentligen i folkpartiets linje. Ska man ta avstånd från denna eller ska man alliera sig med (sd) och rösta för motionen. Intressant fråga.

Jag tycker inte språktest är rätt väg och ett krav för att bli svensk medborgare. Att lära sig svenska borde vara uppmuntrande istället för krävande. Man ska ge våra nya kamrater möjlighet att lära sig svenska och stödja de genom utbildning och att vi som bor i redan i Sverige välkomnar de till vårt vackra land. Att vi tillsammans lär av varandra. Jag tycker att krav på språktest sätter hinder för svenskarnas relation med invandrarna. Jag tycker att kravet på språktest fördummar de som väljer att komma hit. Kravet säger att de inte kan eller vill lära sig svenska om ingen tvingar de till det. Jag fullt övertygad att de som ser vårt land som ett framtida hem lär sig svenska av egen vilja inte för att någon myndighet eller partier kräver detta. Man ska riva hinder inte sätta upp nya.

Ett sätt att riva hindren är det som händer här i Emmaboda kommun på söndag. Då äger nämligen ett mångkulturellt knytkalas rum där vi knyter ihop våra mattraditioner med några av de olika matkulturerna som bor och verkar i Emmaboda kommun. Men vi knyter inte bara ihop mat utan även de mänskliga banden som vi har. Vi har mycket att lära av varandra och vi har mycket gemensamt tillsammans. Förståelse och vänskap är betydligt bättre för relationen svenskar och invandrare än språktest krav.

Inga kommentarer: