Oegentligheter i våra trygghetssystem är förkastligt. Men hotet mot den generella välfärden kommer i första hand inte från fusket i sig, utan från regeringens politik. Det skriver riksdagsledamöterna LiseLotte Olsson och Kalle Larsson i Sydsvenska Dagbladet.
Moderaterna utlyste för en tid sedan den misslyckade tävlingen "månadens arbetare" - till synes efter kinesiskt mönster. Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Persson tar nu nymodigheterna i moderaterna ytterligare ett steg. Hon söker i Sydsvenskan den 28/1 rent av stöd hos Karl Marx för att motivera regeringens hets mot sjukskrivna. Men det är ihåligt och ytligt.
Det av Husmark Persson citerade "Av var och en efter förmåga" är alltid beroende av vilka förutsättningar som ges. Och om att förbättra människors möjligheter att komma tillbaka till arbete handlar inte regeringens politik. All kraft inriktas istället på att sparka undan fötterna för sjuka och arbetslösa. En sedan länge beprövad metod hos regeringen har varit att låta talet om fusk och överutnyttjande skyla över den bakomliggande ambitionen att rasera hela det generella välfärdssystemet. Att den som är arbetslös eller sjukskriven påstås leva på "bidrag", och därmed underförstått parasiterar på dem som arbetar, används av regeringen som ett retoriskt angrepp för att legitimera sänkta ersättningar och hårdare tag.
Att felaktigheter och oegentligheter förekommer i våra gemensamma trygghetssystem är självklart förkastligt. Ingen påstår något annat. Men det verkliga hotet mot det generella välfärdssystemet kommer i första hand inte från fusket i sig - vars påstått stora omfattning hittills visat sig vara nonsens - utan från regeringens politik.
Socialförsäkringssystemen är en av arbetarklassens viktigaste framgångar. Det innebär att vi har försökt bygga ett generellt välfärdssystem som skapar solidaritet mellan män och kvinnor, mellan hög- och låginkomsttagare och mellan generationerna. Detta kontrakt vill regeringen bryta. Men våra gemensamma medel ska inte användas för att bygga ett kontrollsamhälle, eller till att förödmjuka sjuka och arbetslösa. Att skuldbelägga människor botar inte oegentligheter i trygghetssystemen och sjukfrånvaron minskas inte genom bestraffningsåtgärder mot människor med olika typer av hälsoproblem. Istället för att rasera socialförsäkringarna måste de stärkas och försvaras mot privatisering. Det som behövs är satsningar på förebyggande arbetsmiljöarbete och att tydliggöra arbetsgivarnas ansvar för rehabilitering. Det som behövs är omfattande anställningar för att ge alla rätten till arbete.
Istället för att slänga sig med citat av en Marx hon inte begripit borde Husmark Persson kanske fundera över varför hennes människo- och samhällssyn så väl låter sig sammanfattas av Groucho Marx; "Varför skulle vi bry oss om nästa generation? Den har ju inte gjort någonting för oss."
Kalle Larsson och LiseLotte Olsson, riksdagsledamöter (v) socialförsäkringsutskottet
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar