onsdag, juni 07, 2017

Hönsalottas luffarmuseum

 Ett besök på Hönsalottas luffarmuseum i Boda Glasbruk är alltid en upplevelse. Jag vet inte hur många gånger jag besökt museet men det är definitift tvåsiffrigt och varje gång lär man sig något nytt. Det inleds med att museets ägare och grundare Göran Johansson alias Snacke Per berättar om glasets historia. För Hönsalottas är inte bara ett luffarmuseum utan även ett unikt glasmuseum.

Därefter berättar Stig "Alex" Axelsson om sin fars kusin, Reinhold Larsson som kallades Kosta-Lasse (1913-1993). Kosta Lasse var en allkonstnär som tillverkade både det ena och andra han målade tavlor, snidde träfigurer, var skärslipare mm. Det han inte kunde var inte värt att kunna. Han har målat världens största luffartavla som finns att se på museet och berättelsen bakom den är oerhörd färgstark. Den får man berättat om man besöker museet eller läser den nyuppkomna boken som Göran Johansson skrivit om luffarepoken. "Luffarnas liv & leverne"  (2017). Är duintresserad av boken kan den beställas via 070-8242470

Musiken har en framträdande plats under föreläsningarna Oftast är det Stig "Alex" Axelsson och Nanna Elverhoej som står för det musikaliska men ibland kommer även andra artister in. Man märker att det musikaliska uppskattas av besökarna. Sen serveras en stor luffarbuff'e med massor av godsaker på bordet.

Därefter berättar Göran Johansson om luffarepoken som varade mellan 1885-1957 och det är inte för att att det inte fanns vandrande människor innan och efter dessa år. 1885 infördes en strängare lösdriverilag och 1957 infördes sociala reformer som gjorde livet lättare för luffarna. Med stor berättarglädje och entusiasm skildrar Göran dessa människors liv och verksamhet. Han berättar om trådtjack, luffarna som målar tavlor i rasande takt och andra spännande historier. Namn som  Lill-Sven, Höganäs Långe, Målarn Erik Öland Andersson, Kosta-Lasse, Hönsalotta, Björnjägaren. och många fler passerar revy i museet. Över 500 luffartavlor och tusentals trådtjack och allt i original kan ses i museet

Föreläsningen avslutas med kaffe med världens godaste ostkaka sylt och grädde. Evenemanget tar en fyra fem timmar men denna tid flyger fram. Allvar, kunskap blandas med skratt och en hel del bus som gästerna uppskattar. Jag är jättestolt över att vi har en sådant unikt museum i min hemkommun Emmaboda.

Göran Johansson berättar om glasets historia. Här med en fyllehund


Här visar han upp en fyllekaja




Stig "Alex" Axelsson berättar om sin släktning Kosta Lasse

Stig "Alex" Axelsson och Nanna Elverhoej 





Inga kommentarer: