fredag, juni 09, 2017

Visent

 Att stå i närheten av visenter är en riktig upplevelse. Visenten är Europas största landlevande däggdjur och det märks. Endast älgen kan mäta sig med en fullvuxen visent. Visenter fanns i norden på istiden och var talrika på den europeiska kontinenten. Men människan utrotade djuret tillsamans med den andra stora oxarten Uroxen som försvann 1627. Efter första världskriget sköts de sista frilevande visenterna i Europa. I djurparker fanns då 56 exemplar kvar som härstammade från 12 djur, varav två från Skansen.

Med hjälp av djur från parker som Avesta och Eriksberg har stammen sakta byggts upp till drygt 4.600 djur, varav ca 3.000 som lever fritt.

I Polen finns flest vilda visenter, bland annat i det världsberömda reservatet Bialowieza i östra Polen där det finns närmare 500 stycken. Även i Ukraina, Vitryssland, Ryssland och Litauen finns vilda flockar. I bergskedjan Karpaterna i sydöstra Europa är målet på sikt att ha 5.000 frilevande visenter.

Lite överraskande finns det nu också en flock på den danska ön Bornholm som snart ska släppas ut för att hjälpa till med naturvården. Sedan i våren 2013 finns det till och med i Tyskland en flock i det fria i ett bergigt område bara några mil öster om Köln.


Inga kommentarer: