onsdag, juli 16, 2014

Vinön

Vinön är Hjälmarens största ö och ingår i det öst-västliga band av öar, skär och undervattensgrund som avgränsar Södra Hjälmaren från resten av Storhjälmaren. Vinön ligger i Lännäs socken i Örebro kommun och län, har en yta på ungefär 4,5 km² och är cirka 10 km i omkrets. Ön har ett hundratal bofasta invånare. Fredagen den 11 juli besökte jag ön tillsammans med min broder.

Färjeleden mellan Hampetorp och Vinön är med sina 5 km en av Sveriges längsta insjöleder och är Vinöns enda allmänna förbindelse med fastlandet. Färjan, som drivs av Trafikverket, tar som mest 14 personbilar och kör ca 15 turer om dagen. Sommartid används även reservfärjan Vinösund som förstärkning när alla inte får plats på ordinarie färja.

Ut på Hjälmarens vatten
Hjälmaren är Sveriges till ytan fjärde största sjö, 484 km². Den är belägen i Svealand och delas mellan landskapen Västmanland, Södermanland och Närke. De tre landskapen gränsar till varandra på Tjugholmen, strax öster om Vinön.

Färjelägret på Vinön


Vinöns örtgård är det första man kommer till efter färjeläget. Här kan man hyra cyklar för användning runt ön
Två och en halv kilometer är det till Norra stranden som är badplats med grillningsmöjligheter och andra faciliteter.
Hjälmaren är en grund, näringsrik slättsjö. Största djup är 22 meter, och medeldjupet är 6,1 meter. Sjön avvattnas genom Eskilstunaån till Mälaren. Genom Hjälmare kanal finns båtförbindelse med Mälaren. Den största ön i Hjälmaren är Vinön. De största tillflödena är Svartån och Kvismare kanal, båda från väster. Den största orten kring sjön är Örebro i väster. Till skillnad mot de tre största sjöarna i Sverige är inte Hjälmaren statligt vatten utan kommunalt vatten.
På 1880-talet sänktes Hjälmaren genom en sjösänkning med 1,9 m, och 190 km² land torrlades. Mycket av denna yta hade dock varit våtmark och inte räknats som en del av Hjälmarens vattenyta.

Vinöns Örtbod är belägen i södra byns äldsta affär. Huset var affär från år 1900-1936, och inredningen och en del inventarier är kvar sedan den tiden.
I Örtboden kan man förutom att hyra cyklar, köpa dricka, glass, godis, kort och lokala produkter från Vinön. Vi säljer t.ex. torkad timjan och oregano, timjanskorpor, honung och efter tillgång även potatis. Det finns också ett litet sortiment av utplanteringsväxter.

Runt örtboden håller ett sortiment av örter på att växa fram. Alla som är intresserade är välkomna att sitta ner och koppla av i örtträdgården.



Till Vinön har det funnits färjeförbindelse sedan 1939. I dag heter färjorna Sedna som är huvudfärja och Vinösund som körs under sommaren.

Inga kommentarer: