söndag, juli 20, 2014

Algutsrum marknad













Marknadsbodarna i Algutsrum. Algutsrum ligger i Mörbylånga kommun på Öland alldeles vid brofästet och Färjestaden.
Algutsrum kyrka som är den kyrka som är högst belägen av alla 34 kyrkor på Öland. Den är senast ombyggd 1822, men har anor från 1100-talet, och dess torn syns väl från bron. Från kyrktornet har man en milsvid utsikt över Öland.

Två gånger om året hålls marknad i Algutsrum. Sommarmarknaden är alltid första fredagen efter midsommar och höstmarknaden första fredagen i oktober. Marknaden har mycket gamla anor, nämligen sedan 1781. Ännu finns 36 gamla marknadsbodar kvar av medeltida typ. Marknaden drivs gemensamt av en marknadskommitté bestående av hembygdsföreningen, Algutsrums IF och Algutsrums skytteförening.

Genom Kungligt brev 1781 medgavs att en frimarknad skulle få hållas i början av juli vid Algutsrums kyrka. Anledningen var att allmogen skulle få tillfälle att få avsättning för sina ”holsteinska hästar” som var en kraftigare ras än den småväxta ölandshästen. Marknaden utvecklades till en betydande marknadsplats för handel med hästar och kreatur och hade stor betydelse för befokningen på mellersta Öland. Omkring 1840 tillkom ytterligare en marknadsdag på hösten, i den gamla friveckan i oktober. Efter andra världskriget gick häst- och kreaturshandeln tillbaka och 1956 var sista gången. Numera är den som marknader i allmänhet – en folkfest - men inslag av slöjd och hantverk finns kvar.
Marknadsplatsen i Algutsrum. Bilderna är tagna i dag

Inga kommentarer: