tisdag, juli 15, 2014

Hovs kyrka

Hovs kyrka är en kyrkobyggnad i Vadstena kommun, Östergötland som tillhör Vadstena församling i Linköpings stift. Den var tidigare huvudkyrka i Hovs församling. Kyrkan ligger på en höjd norr om sjön Tåkern. Den har ett långhus med rakavslutat kor. Taket, som är klätt med spån, är högt och har ett brant fall. En sakristia är tillbyggd på norra sidan. Kyrkans torn står i väster och inrymmer på bottenplanet ett vapenhus.
Sentida interiör putsning har tagits bort och medeltida kalkmålningar är åter synliga.

Kyrkan i Hov uppfördes under 1100-talet och är en av de äldsta kyrkorna i bygden. Denna romanska kyrka hade ursprungligen ett mindre kor i öster, men det ersattes i slutet av medeltiden av det nuvarande rakavslutade koret. Valven i långhuset slogs under 1300-talet.[En större restaurering utfördes 1950.

1950 fann man ett 90-tal runristade gravkistfragment i kyrkans väggar. De hade tidigare varit uppställda på kyrkogården, men när den nuvarande kyrkan byggdes på 1100-talet användes de som byggnadsmaterial. Samtliga stenblock var från kristna gravar från 1000-talet och fyndet är unikt än idag.[ Gravfragmenten visas numera i en utställning i tornkammaren.

Inga kommentarer: