måndag, juli 14, 2014

Örebro

Jag var för några dagar sedan och hälsade på min broder i Örebro. Han jobbar just nu på lokaltidningen Nierkes Allehanda. Det ett par trevliga dagar med massor av bilder av Örebro med omnejd. Örebro ligger vid Svartåns mynning vid Hjälmarens västra strand och är som bekant Närkes residensstad. Bilderna är tagna den 10, 11 och 12 Juli

 Järntorget i Örebro by night. Torget anlades 1760 som en trekantig plats mellan Storgatan och Gamla gatan. Det var till sin yta betydligt mindre än idag. Det omgavs av tre förnämare hus. I norr stod det omkring 1780 uppförda Burenstamska huset. I öster (där Henry Allards park ligger idag) låg den Åkerhielmska gården, riven 1906. I sydväst låg det Westerlingska huset. Bakom detta stod Kungsstugan i trä från 1500-talet. Denna flyttades 1898 till Lars Bohms udde, där den senare kom att bli en del av Wadköping.
1901 fick torget sin nuvarande, rektangulära form, och då byggdes också många av de nuvarande husen. Redan år 1862 byggdes fastigheten Storgatan 3, där vinhandlaren och hovmästaren J. Björkegren året därpå öppnade en hotellrörelse under namnet Björkegrens hotell, senare benämnt Centralhotellet. Bottenvåningen i detta hus kom sedermera att inrymma varuhuset EPA. Huset revs på 1980-talet.

Under 2010 byggdes Järntorget om och den gamla bilparkeringen ersattes med en stor fontän som lyser i olika färger. Den kan frysas till skridskobana på vintern. Torget har öppnats upp mot slottet och Svartån och vid kanten mot ån har ett trädäck anlagts med sittgradänger mot slottet.

Örebro slott. Det uppfördes ursprungligen som en försvarsborg, sannolikt i mitten av 1300-talet. Byggherre var troligen kung Magnus Eriksson. Under Hertig Karls tid byggdes borgen om till ett renässansslott. Det hade redan då till stor del förlorat sin roll som försvarsanläggning. Ytterligare ombyggnationer har ägt rum genom årens lopp. Den senaste större exteriöra förändringen ägde rum i slutet av 1800-talet, då slottet byggdes i en historieromantisk stil. En rad viktiga riksdagar och möten har ägt rum på slottet. Sedan 1764 fungerar slottet som residens för landshövdingen i Örebro län. Örebro slott är statligt byggnadsminne sedan år 1935.

Rådhuset på Stortorget. Huset anlades i Nygotisk stil 1863
Sankt Nikolai kyrka som började byggas under andra hälften av 1200-talet, men stod sannolikt inte färdig förrän i början av 1300-talet. Det finns romanska stildrag i de äldsta delarna, men under byggnadstiden gjorde sig en modernare stil gällande, och därför är den gotiska stilen påfallande i de yngre delarna.

På Stortorget finns en staty från 1865, föreställande Engelbrekt Engelbrektsson av Carl Gustaf Qvarnström.

Stationsområdet i Örebro



Vid Kungsgatan finns en fontän som riktar sig mot Stortorget, vars riktiga namn är Gamla normer nya former, men som i folkmun går under namnet "Likkistan" på grund av sin form. Den är utförd av konstnärerna Göran Lange och Jenö Debröczy, samt arkitekten Laszlo Marko, och invigdes 1970. Från början kallades torget Stora torget och innefattade endast ytan mellan Drottninggatan och Köpmangatan. Efter 1854 års stadsbrand, då stora delar av trästaden Örebro förstördes, bestämde man att torget skulle förlängas till Kungsgatan för att i framtiden fungera som eldbarriär.
År 1880 förlängdes torget ytterligare till sin nuvarande omfattning och fick en östlig fond i form av Oskarsparken. Innan denna förlängning hade ytan använts som medicinalträdgård. Stortorget är, med sina 362 meter, ett av Sveriges längsta torg. Platsen sluttar neråt i östlig riktning på grund av den rullstensås som löper genom centrala Örebro. Här bedrivs torghandel och marknaden Hindersmässan i slutet av januari varje år.

Stenvalvsbro vid slottet
Gamla Sparbankshuset även känt som NA-borgen är en byggnad invid Svartån i centrala Örebro. Byggnaden har adress Norra Strandgatan. Den uppfördes 1891 i en romantiserande medeltida stil. Fasaden är utförd i rött tegel och domineras av några torn som får huset att likna en borg. De ansvariga arkitekterna var Fritz Ulrich och Eduard Hallquisth. Grannar är Teaterplan med Gamla teatern och Frimurarholmen med Frimurarelogen.
Från början rymde huset Örebro Sparbank, vars kamrer även hade en privat våning i byggnaden. Författaren Hjalmar Bergman, vars far var kamrer i banken under slutet av 1800-talet, bodde som barn i byggnaden. Från 1934 till 2013 rymde byggnaden huvudkontor för lokaltidningen Nerikes Allehanda.  Byggnaden ägs av Husherren Fastigheter AB. Den 26 februari 2014 presenterades de nya planerna för huset, där Nordic Choice Hotels kommer bygga om det till hotell. Det nya hotellet ska bland annat inhysa 137 rum och en restaurang, och räknar med att öppna under våren 2015

Vy mot Järntorget

Inga kommentarer: