söndag, oktober 20, 2013

Drottning Maria Stuart avrättades för ett påstått kuppförsökMaria Stuart (1542-1587) Drottning av Skottland (1542-1567)

Klockan var nio på morgonen den 14 oktober år 1586, iklädd svart sammetsklänning och vit slöja trädde Maria Stuart fram inför sina åklagare på slottet Fotheringhay i England. Hon stod åtalad för att legat bakom en sammansvärjning för att mörda Englands drottning Elisabeth I. Bevisen bestod av brev, skrivna i chiffer, mellan Maria och en av kuppmakarna.

Bakgrunden var komplicerad. Maria hade varit drottning av Skottland medan Elisabeth regerade i England. De var också nära släkt. Maria var nämligen Elisabeth kusinbarn. Men dom skiljdes genom religionen då Maria var katolik medan Elisabeth var protestant.


År 1567 hade Maria störtats från Skottlands tron efter en adelssammansvärjning och tvingades fly till England. Hon sökte skydd hos sin släktning men Elisabeth fruktade att Maria skulle försöka ta makten i England och placerade därför henne i fångeskap. Vid upprepade tillfällen samlades katolska krafter för att störta Elisabet och sätta Maria på tronen.

Hon satt fängslad i närmare 20 år innan sammansvärjningen avslöjades. Under rättegången förklarade sig Maria oskyldig till anklagelserna där hon hävdade att breven var förfalskade och menade också att hon som Skottlands drottning inte kunde dömas av engelsk domstol. Detta hjälpte föga utan mindre än två veckor senare dömdes hon till döden.

Elisabeth tvekade inför att verkställa dödsdomen. På goda grunder fruktade hon att Englands fiender skulle reagera kraftfullt om hon lät avrätta en katolsk drottning och hennes syssling. Men Maria skonades inte. 
Elisabeth I av England 1533-1603 (drottning från år 1558 till sin död)

Klockan tio på förmiddagen den 8 februari 1587 verkställs domen på Fotheringay slott. Ögonvittnen beskriver Maria som värdig och drottninglik in i det sista när hon iklädd en blodröd särk och med sin katolska bönbok i handen lägger huvudet tillrätta i stupstocken. Det första hugget med bilan missar och åstadkommer bara ett jack i hennes bakhuvud. Då hörs hon viska ett svagt: ”Sweet Jesus!”

Nästa hugg skiljer huvudet från kroppen och när skarprättaren ska lyfta upp det inför åskådarna faller det till golvet. I bödelns hand finns bara en kastanjebrun peruk! Marias eget hår har vitnat under de bittra åren i fångenskap.

Inga kommentarer: