söndag, februari 10, 2008

Utbildningsminister Jan Björklund är ute och seglar igen

Utbildningsminister Jan Björklund (fp) vill skapa en lag som innebär att poliser ska hämta skolkare tillbaka till skolan. Jag vet inte om polisen har så stora resurser så att de kan jaga skolkare istället för andra kriminella personer men Björklund tycker tydligen att så är fallet.

Men det är inte de som är det stora bekymret. Det stora bekymret är att detta löser ingenting utan kommer skapa nya problem och kommer att innebära att vissa elever agg mot vuxensamhället kommer att öka. Polisen ska kopplas in när ungdomar gör något riktigt brottsligt som misshandel, stölder, droghantering och andra verksamheter som inte är legalt. Men att bekämpa skolket med hjälp av polis är helt fel väg att gå även om skolk i vissa fall är första varningen för elevernas väg mot kriminalitet.

Här måste andra åtgärder vidtagas tillsammans med elever och vuxenvärlden. Man måste tänka på orsaken till skolket och göra något åt det. Det finns inga standardsvar på detta problem utan man måste sätta in många olika resurser som förebygger problem. Det handlar om allt i från elevernas innemiljö i skolan. Att skapa en skola som man vill gå till, både pedagogisk och inredningsmässigt men även utemiljön måste göras så att man stimulerar eleverna att gå till skolan. Att sätta upp regler i skolan där eleverna känner sig delaktiga är otroligt betydelsefullt för det förebyggande arbetet mot skolk och ohälsa. Det finns många andra saker man kan göra men koppla inte in polis i kampen mot skolket så vida inte skolket innebär att ungdomarna begår brott.

2 kommentarer:

Mats sa...

Den stora bristen oavsett om det är vänster eller höger är att helheten saknas.
Det här förslaget är helt rubbat. Det löser inga problem.

Nicke Grozdanovski sa...

Precis som du säger. Det löser inga problem, men det skapar nya. Snart föreslår väl Rottingmajoren att man ska sätta in militär mot skolkarna också