tisdag, februari 05, 2008

Stöd den fortsatta tågtrafiken mellan Emmaboda och Karlskrona

Den 31 december 2008 har rikstrafiken beslutat att lägga ner tågtrafiken mellan Emmaboda- Karlskrona. Dagens 12 turer 2008 - varav sju turer med buss – blir den 1 januari 2009 fem dubbelturer per dag med buss. Detta är förkastligt och går helt emot dagens politik om att man ska uppmuntra tågtrafiken och stävja bilismen.

Det behövs istället tvärtom en upprustning av banan och mer järnvägsbyggande i övrigt för att möta klimathotet som ligger över oss.

Denna fråga är viktig för oss i Emmaboda och Karlskrona med omnejd, men den är viktig för hela södra Sverige för banan förbinder Kust med Kust, Göteborg- Kalmar/Karlskrona och är därmed en viktig länk i hela regionen.

Därför har det nu startats en namninsamling på initiativ av Bo Löfgren (fp), Karlskrona som sen ska överlämnas till infrastrukturminister Åsa Torstensson (c).

Sen i går då namninsamlingen började har redan 368 personer hittils skrivit under. Hjälp och stöd oss du också genom att skriva under listan som du hittar
Här

5 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Jag åkte där 1986 (tror jag) och kunde notera hur man for från mörkaste Småland ner till "Sveriges trädgård". Däremot minns jag inte om banan var elektrifierad. Körde man möjligen med diesellok? Historien spelar mindre roll här, men hur är läget idag?

Nicke Grozdanovski sa...

hej Björn. Spåret är till Karlskrona elektrifierad men problemet är skenorna på banan som går hårt på tågens hjul så att de går sönder efter åt. Därför måste banan rustas upp.

Dieselok eller rälsbussar var vanligt förekommande fram till 2002-03 nångång och de traffikerade på sträckan Kalmar-Emmaboda- Karlskrona och tvärtom givitevis. Jag minns de mycket väl från min högsskoletid i Kalmar då man pendlade ofta med dessa dieselluktande rälsbussar.

Björn Nilsson sa...

OK, det är uppfattat. Man vet aldrig om jag kommer att göra en ny tur till Blekinge så för säkerhets skull har jag skrivit på uppropet.

Nicke Grozdanovski sa...

Det tackar jag för och dessutom så är det så otroligt vackert precis som det är i övriga Sverige på sommaren att det är värt ett besök i sydostregionen. Men om du besöker min del av världen så får du lova att hojta så vi kan ta en fika på ett av Emmabodas kondisar :-)

Björn Nilsson sa...

Jaja, jag lovar!