torsdag, februari 07, 2008

Dödsolyckan i Kiruna borde vara en väckarklocka för regeringen

Vänsterpartiet anser att regeringen gör fel som skär ner på Arbetsmiljöverket. Konsekvenserna av fortsatta neddragningar under 2008 blir ytterligare försämrad tillsyn av dåliga arbetsmiljöer.

- Dödsolyckan i gruvan i Kiruna är ett tragiskt exempel på när det förebyggande arbetsmiljöarbetet inte fungerar. Det borde vara en väckarklocka för regeringen. Förebyggande arbetsmiljöarbete kan rädda liv, säger Torbjörn Björlund, riksdagsledamot för vänsterpartiet.

Regeringen har beslutat att skära ner anslagen till Arbetsmiljöverket med närmare 160 miljoner kronor åren 2007-2009. Totalt har 225 årsarbetskrafter försvunnit från verket. Nu pågår förhandlingar om en ytterligare minskning om femtio helårstjänster, de flesta inom verkets regionala organisation, vilket handlar om inspektörer ute på fältet.

Enligt Arbetsmiljötidningen Du o Jobbet har antalet inspektioner minskat med 3 682 stycken (- 11 procent). Som en följd av detta minskade också antalet inspektionsmeddelanden med krav med 690 stycken (- 5 procent) och antalet krav med 7 128 (- 12 procent). Beslutade förelägganden och förbud minskade med 104 stycken (- 12 procent). Vitesförelägganden och -förbud minskade med 112 (- 15 procent).

- Om regeringen inte omprövar sin arbetsmiljöpolitik så minskar inspektörernas tid för planerad förebyggande verksamhet, säger Torbjörn Björlund. Torbjörn Björlund har skrivit till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) och frågat om han är beredd att satsa mer på det förebyggande arbetsmiljöarbetet.

Inga kommentarer: