fredag, mars 31, 2006

Inför Hammarby 2006

Hammarby går in årets allsvenska som ett ovisst lag. Man har ett bra lag på pappret men har inte förstärkt nämnvärt under vintern. Laget från Södermalm, Stockholm är i mina ögon ett lag som förhoppningsvis blommar ut i år och kommer vara med i toppstriden. Jag har ju tippat Bajen som nummer ett i en tidigare artikel på min blogg. Men då gäller de att tränaren Anders Linderoth tillsammans med laget får fram vinnarkänslan och att lager blir jämnare. Hade man varit lite jämnare i fjol hade laget kommit högre upp i tabellen. Det håller inte att tappa poäng mot lag som Gefle, GAIS eller Öster. Gör man de kommer man inte vara med i toppstriden. Genom åren har Hammarby haft lättare mot topplag än mot bottenlag. Spelet låser sig gärna men i bästa stunder spelar Hammarby en briljant fotboll och de är de sistnämnda som gör laget svårslaget. Bajen tycker jag har en intressant mix av gamla rutinerade spelare och yngre förmågor som kan höja sig ett snäpp.


- Målvakter: Har i Ante Covic en komplett sista utpost. Han är orädd, brytningsäker och han gör sig stor i målet. Dock kan de hända att Covic gör ett par tavlor per år och han är inte så bra i luftrummet. Men helt klart en nyckelspelare. Reservmålvakten Benny Lekström är en oprövad backup som kom från Enskede IK till årets säsong.

- Försvaret ser stark ut om de får vara friska och hela. Man har spelare som Max von Schleebrügge och den isländske landslagsbacken Pétur Martiensson, som kommer att stoppa många av motståndarnas anfall. De två får anses också vara nyckelspelare. Viktiga kuggar i backlinjen är slitvargen Suleyman Sleyman och nyförvärvet Kleber Saarenpää

- Mittfältet måste också fungera givetvis där lagkaptenen Mikkel Jensen drar ett stort lass. Man måste också nämna talangen och målgöraren Petter Andersson som kan göra avgörande mål samtidigt som han är en riktig bollkonstnär. Bollkonstnär måste också gälla för Jeffrey Aubynn som dock kan falla ur matcher lika gärna som han kan vara framträdande. Måste bli mer jämn. Erkan Zengin tog ett stort steg fram ifjol och kommer att bli tongivande i år, en intressant spelare.

- Anfallet har varit Bajens mest utskällda lagdel de senaste åren. Det tycker jag är lite orättvist, för laget gjorde 43 mål i fjol och det var bland de bästa. Det man kan kritisera möjligtvis är det sumpas en del målchanser som man måste sätta för att blanda sig i guldstriden. Förutsättningarna finns med spelare som Björn Runström, Paulinho och Pablo Piñones- Arce att de ska kunna produceras mål. Vi får se om någon av dessa tre blir en fråga för skytteliga toppen.


Vi går in i en spännande säsong för Hammarby, med bl.a. fyra derbyn under året mot AIK och Djurgården. Derbyspöket som de hade för några år sedan är borta och numera spelas hemmaderbyna på Söderstadion och de är ett lyft. Fjolårets hemmaseger mot Djurgården med 2-1 är en klassiker i Bajenkretsar. Hoppas på upprepningar under årets säsong. För min egen del är ju alltid matcherna mot de småländska lagen Kalmar FF och nu i år även Öster en av höjdpunkterna eftersom man bor där man bor. Sen blir de ju alltid resor till Malmö, Helsingborg, några till Göteborg och även Halmstad. Sedan försöker man åka upp några gånger per år till fotbollens Mecka Söderstadion. Så de finns mycket att se fram emot framöver. Spelet kan börja och för våran del är de Helsingborg på tisdag 4 april på söderstadion som väntar.


KLUBBFAKTA


- Grundad 1897

- Svenska mästare 1 gång 2001

- Svenska cupen: 0 segrar

- Hemmaarenan är Söderstadion 16187

- Publiksnitt 2005 blev 11450

- Publikrekord: 15626 mot Malmö FF 6/4-04 på Söderstadion och 35 611 mot Djurgården 16/9-03 på Råsunda

- Största segern: 7-0 mot Halmstad BK 1/10-72 och Enköping SK 29/9-03

- Största förlusten: 1-9 mot Djurgården IF 13/8-90 och 0-8 mot IFK Göteborg 1/6-25

- Flest allsvenska matcher: Kenneth Olsson 341

- Flest allsvenska mål: Billy Olsson 93

- Flest allsvenska mål förra säsongen: Björn Runström 9

3 kommentarer:

Anonym sa...

Mitt tips: Hammarby får svårt och klara sig kvar och får nöja med sig med en blygsam 12e plats!:)

/Lill-Damma Mattson

Nicke Grozdanovski sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Nicke Grozdanovski sa...

Du får nog Damma av ditt tips min vän. De håller inte med att tippa Bajen så långt ner,, fast vi på läktaren är ju Bajens nummer 12 och de va kanske de du menade egentligen :-)
*FORZA HAMMARBY*