måndag, mars 27, 2006

Medias roll

Media, dvs radio, TV och tidningar och numera även internet är viktiga informationskällor för oss vanliga medborgare för att få reda på vad som händer i vår omgivning. Oftast är media vinklade detta gäller dock mest tidningar som oftast har borgerlig färg på ledarsidan. De största tidningar är borgerliga med undantag av Aftonbladet som är socialdemokratisk. Därför är de beklämmande att vissa borgerliga färgade instution som tankesmedjan Timbro lägger fram en rapport där de klagar på att public service företaget SVT är socialdemokratisk vinklad och inte fri. De hade inga synpunkter på själva programmen utan de retar sig på att de sitter socialdemokrater i SVT’s styrelse. Ordförande är fd vice statsminister och socialminister Lars Engqvist. Det är inte första gången som högern attackerar SVT. På sjuttiotalet var de barnprogrammen som var vänstervinklade och i vissa fall kommunistiska. Stackars Bamse t ex. blev anklagad för kommunist bara för att han bekämpade Krösus Sork för hans kapitalistiska värderingar och aggressiva hållning. Sånt var farligt för dåtidens höger och än i dag så ploppar de upp såna tendenser.

Maria Abrahamsson, ledarskribent på svenska dagbladet, var med i en debatt i förra veckan i programmet Debatt om just denna rapport. Hon sa b la att svt inte är fri och obunden och tog upp två exempel.
- Programmet ”Jobba jämt” som handlar om jämställdhet i olika verksamheter i arbetslivet. Programmet blev av henne anklagat för vänsterfeminsim.
- Dokument innefråns program om kristdemokraterna för några veckor sedan där man hade ”Bögfaktorn” som underrubrik. Programmet handlade om Kd religiösa prägel och homofobiska tendenser.
När de gäller kristdemokraternas granskning hakade hon upp sig på ordet Bögfaktorn och tyckte de var vinklat för att angripa kd från vänster..

Hon glömmer dock några saker i sin hårda blåa ögon. SVT är fri och oberoende och varken socialdemokratisk eller borgerlig.
- Exempel på detta är att även Vänsterpartiet har granskats hårt av Uppdrag granskning för ett och ett halvt år sedan..Då var de ingen borgare som tyckte att de var vinklat utan helt rätt att sätta dit dessa ”farliga” vänsterpartister. De lyckades kan man nog påstå. Vi har ju haft svårt sen dess att nå ut med vår politik utan att få kommunistdebatten på oss. Likaså är de ju denna eviga ”kamp” mellan förnyarna på den ena ringhörnan och traditionalisterna på den andra. Varje diskussion vi har i partiet förespråkar partiets sönderfall enligt media o andra sidan om partiledningen får som de vill är de toppstyrt. Hur vi än gör så vinklar media till problem för vänsterpartiet.
- Alla dessa socialdemokratiska affärer har ju inte dölj precis i media. De har kommit fram i dager i denna ”vänsterpåvekande” TV-kanal.

Nej, mediekåta och gnälliga borgare betackar jag mig för.

2 kommentarer:

Patrik Renfors sa...

Abrahamsson sade inget om sina egna hårt vinklade cementhögerideal som jouranalist.
då är det säkert helt ok.
Faktum är att 85% av pressen är borgerligt styrd.

Svt, har genom sin frofilering som neutral fri kanal. Gjort extra många gemensamma borgerliga attacker mot den sittande riksdagsmajoriteten. Det kallar inte jag neutralt. självklart ska kängor ges åt båda håll om det är befogat. Men som rossana sade, vi ska inte heller få en flatstruken tv, då tittar ingen till slut.

Nicke Grozdanovski sa...

svt ska vara neutral och kritisera när de behövs och vara till samhällets tjänst, dock betackar jag mig att svt ska vara Maria Abrahamssons kanal för att sprida sina råborgeliga åsikter. Hon är alltid med i debatter i denna "vänsterstyrda" fria television.