torsdag, mars 30, 2006

Arbetsmöte och fackliga studier

I tisdags kväll hade vi lokalavdelningen arbetsmöte där vi jobbade med vår kommunal manifest som vi kommer att skicka ut till hushållen i vår kommun i Emmaboda. Vi koncentrerade oss denna kväll på äldreomsorgen där jag tycker vi fick fram det vill kommande mandatperiod.

- Vänsterpartiet menar att det i dag är för betungande för de olika enhetscheferna att utöver den dagliga verksamheten även utreda olika personers behov av särskilt boende. Man får bättre kvalité tror vi om det är separata biståndsbedömare som gör utredning. Dessutom vet vi att arbetsbördan kommer öka allt eftersom vi blir fler äldre. Jag anser personligen att biståndsbedömningen när de gäller vart man vill bo ska avskaffas utan de ska utredas som vilken bostadsansökan som helst. Det ska inte vara någon skillnad om man är gammal eller ung, man ska själv kunna avgöra var man vill bo.

- Kvarboendeprincipen innebär att man ska ges möjlighet att bo kvar hemma i den egna bostaden och inte att man tvingas göra det

- Ingen av personalen ska behöva jobba ensam på nätterna som är fallet idag

- Mer personal behövs inom äldreomsorgen och de är i linje med vårt krav på riksnivå på 200 000 nya jobb inom offentligt sektor

- Vi anser att de behövs nya former av boende dock i kommunal regi, vi avvisar all form av privat verksamhet.

- All boendebyggen ska byggas med anpassning till att vi blir äldre.

Det var i stora drag de vi vill gå till val på när de gäller äldreomsorgen. Fler arbetsmöten är inbokade. Målsättningen är att vi ska vara så tydliga och ingen ska tvivla på var vi står och vad vi tycker. Det känns väldigt bra.

Annars har denna vecka handlat om studier för mig. Min fackliga utbildning gick vidare i tisdags med studier av Medbestämmande lagen= MBL. Likaså förra veckans studie av LAS var även detta en tung bit men väldigt viktigt att veta och bevaka. Oftast har våra chefer heller ingen koll på va de står i Arbetsrättsboken och därför kör sitt eget race. Eller kan de vara att de bortser från medbestämmande lagen och även de kör sitt race. Därför är de viktigt att ha kunskap av våra rättigheter och även skyldigheter enlig MBL.

Inga kommentarer: