fredag, augusti 11, 2017

Turkiets begäran av utlämning av Hamza Yalcin måste avslås

Den svensk-turkiske journalisten Hamza Yalcin greps i förra veckan i Spanien efter att Turkiet fått till stånd en internationell efterlysning mot honom för organisering av terrorism. Hamza Yalcin har länge varit en röst mot det repressiva Turkiet under Erdogan, bland annat som chefredaktör för den socialistiska tidningen Odak Dergisi.

Yasmine Posio Nilsson, ledamot i utrikesutskottet (V), uttrycker skarp kritik mot behandlingen av Hamza Yalcin:

”Gripandet av Hamza Yalcin i Barcelona visar hur Erdoğans attacker mot pressfriheten och försök att tysta all opposition sträcker sig långt utanför landets gränser. Vänsterpartiet förutsätter att spanska och svenska myndigheter agerar för att säkerställa att Hamza Yalcins rättigheter respekteras och att Turkiets begäran om utlämning avslås. Uppgifterna om att Hamza Yalcin misshandlats i samband med gripandet måste också utredas.

Sedan det misslyckade kuppförsöket sommaren 2016 har inskränkningarna av demokratiska fri- och rättigheter ökat i Erdoğans Turkiet. Gripanden av människorättsförsvarare, oppositionella och journalister är en av anledningarna till att Turkiet finns på plats 155 av 180 länder i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.”

Inga kommentarer: