fredag, augusti 18, 2017

Emmaboda VIsfestival- Nick Borgen

Nick Borgen avslutade fredagskvällens VIsfestival i Emmaboda. Med egna skrivna låtar tillsammans med mycket Cornelis Vreeswijk gjorde han en spelning som uppskattades av publiken. Nick Borgen föddes 1952 i Andenes är kommuncentrum i Andøy kommun, den nordligaste kommunen i Nordland fylke i Norge, ligger längst norrut på ön Andøya. År 1969 flyttade han från Norge till Sverige och bosatte sig i Östersund. Genombrottet som artist kom när han vann den riksomfattande talangtävlingen Stjärna -71, anordnad av Saxons Veckotidning och nöjesparken Gröna Lund. Tillsammans med några vänner bildade han bandet Scandinavians som turnerade i hela Sverige under många år som ett modernt dansband. Några år senare sjöng han med dansbandet Thor-Erics 1976–1980. 1981 hoppade Borgen av dansbandsturnerandet för att ägna sig mer åt låtskrivande, cirka 350 av låtarna han skrivit finns inspelade. Borgen har bidragit med tio bidrag till Norsk Melodi Grand Prix.

1990 bildade han återigen dansband, Nick Borgens orkester. Nick Borgen avslutade sin dansbandskarriär 2003[ och arbetar nu endast med pop, rock och visor samt reser runt i Norden med en egen konsert. År 2011 skrev han en roman, Den okända soldaten och 2017 kom romanen Klasskampen.

Sedan 1992 har Borgen också arbetat som lärare. Han är behörig lärare i engelska, norska, tyska, svenska och musik. Flera av hans låtar har blivit förknippade med sport. Kända hitlåtar av honom är "We Are All the Winners", som slutade på andra plats i den svenska Melodifestivalen 1993, och "Den glider in" som var kampsång för Sveriges herrlandslag i ishockey vid världsmästerskapet 1995 i Sverige. En annan sång, "Vi gjorde rätt", skrevs till Olympiska vinterspelen 1994 i Lillehammer i Norge, där Sveriges herrlandslag i ishockey tog sitt första olympiska guld i ishockey. Borgen har även gjort en hyllningslåt till Östersund, "Mitt älskade Östersund". Han deltog i den svenska Melodifestivalen 1997 med sin egen komposition "World Wide Web" som hamnade på 9:e plats.

Inga kommentarer: