måndag, mars 31, 2014

Vänsterpartiet begär aktuell debatt med anledning av FN:s klimatrapport

FN:s klimatpanel har presenterat sin vetenskapliga rapport om klimatförändringens påverkan på människor och ekosystem. Den mörka bild som målas upp borde få alla ansvarsfulla politiker att vidta omedelbara åtgärder och Vänsterpartiet begär nu en aktuell debatt i riksdagen med anledning av rapporten.
- Nu behövs kraftfulla åtgärder för att ta oss ur det ohållbara ekonomiska system som vi nu befinner oss i. Vi behöver bygga upp ett samhälle som är hållbart och endast använder resurser inom de givna ekologiska gränserna, säger Jens Holm, Vänsterpartiets klimatpolitiska talesperson.

IPCC:s rapport påvisar att extrema väderhändelser kommer att inträffa oftare och på fler platser. Klimatförändringen innebär också stora utmaningar för livsmedelsförsörjningen, försvårad tillgång till färskvatten, särskilt i fattiga områden, och ökad konkurrens om landområden med risken för ökat antal våldsamma konflikter och krig. Fler personer kommer att tvingas lämna hus och hem och blir klimatflyktingar. Spridning av sjukdomar ökar och det blir en större press på ekosystem och hot för att fler arter försvinner.
En röd tråd i IPCC-rapporten är att fattiga områden i världen drabbas hårdare av klimatförändringarna, både för att de oftast finns på det södra halvklotet, men också för att de inte kan vidta nödvändiga åtgärder.
- Den här rapporten visar med drabbande övertygelse att klimatförändringen sker här och nu. I synnerhet för den fattiga delen av världen. Därför måste vi också agera nu, säger Jens Holm.
- Vi måste lägga mycket större fokus på att anpassa våra samhällen till ett förändrat klimat. För Sveriges del kan det handla om att bygga våra städer annorlunda och satsa mer på en lokal livsmedelsförsörjning.
Vänsterpartiet klimatinvesterar mest av alla partier: i kollektivtrafik, järnväg, klimatsmarta lägenheter och lokaler, bland annat klimatrenovering av miljonprogrammet. Vi kräver 100 procent förnybart senast 2040 och lägger 60 miljarder kr mer än regeringen för de kommande tre åren. Vänsterpartiet föreslår också ett nationellt center för klimatanpassning och en nationell handlingsplan för klimatanpassning och högre klimatmål i EU, bland annat 60 % minskade utsläpp till 2030.
- Jämlika och jämställda samhällen är bättre rustade för att klara de utmaningar som ett förändrat klimat medför.
- IPCCs rapport är beställd av det politiska samfundet. Den utgör ett vetenskapligt underlag för våra kommande beslut. Därför måste rapporten behandlas och bemötas av riksdagen. Slutsatserna är så allvarliga så att Vänsterpartiet begär en extra debatt om rapportens innehåll, säger Jens Holm.

Inga kommentarer: