onsdag, mars 05, 2014

Ali Esbati (V):Socialdemokratisk rapport missar behoven i välfärden

Socialdemokraternas forskningskommission släpper idag en rapport om hur arbetslösheten i Sverige kan minska. Rapporten saknar dock förslag om behovet av att anställa fler inom välfärdssektorn, anser Vänsterpartiets Ali Esbati, ledamot i arbetsmarknadsutskottet.
- Rapporten innehåller många förslag som Vänsterpartiet länge framfört och skulle vara en bra utgångspunkt för en framtida rödgrön politik. Men rapporten missar att ta upp något som skulle göra stor skillnad för både välfärdens kvalitet och för att minska arbetslösheten: att varaktigt anställa fler i välfärdssektorn, där det idag finns stora behov av mer arbetskraft och där miljarder försvinner ut i form av privata vinster.

Forskningsrapporten lyfter bland annat fram vikten av en aktiv arbetsmarknadspolitik där satsningar på utbildning är helt avgörande. Den tar även upp det nödvändiga i att förbättra arbetslöshetsförsäkringen, där regeringens politik har lett till ett rent haveri. Ali Esbati har endast invändningar mot en av punkterna bland förslagen: att använda differentierade arbetsgivaravgifter för att få företag att anställa fast personal.
- Regeringens experiment med arbetsgivaravgifter har visat att detta är något som har väldigt små effekter på vad företagen gör. För att minska missbruket av tillfälliga anställningar bör man istället stärka anställningstryggheten genom lagändringar.

Inga kommentarer: