fredag, mars 28, 2014

V begär att rikspolischefen kommer till justitieutskottet och svarar på DI:s kritik

Datainspektionen riktar allvarlig kritik mot rikspolisstyrelsens hantering av det allmänna spaningsregistret, där man i strid med reglerna har använt ord som ”kringresande”. Därför kommer Vänsterpartiet att begära att rikspolischefen kallas till justitieutskottet.
- Vi måste kunna lita på att polisen följer de lagar som riksdagen har beslutat om. Det här är heller inte första gången som rikspolisstyrelsen fått kritik för just detta register. För drygt ett år sedan kom kritik även från säkerhets- och integritetsskyddsnämnden. Nu måste en skärpning till, säger Lena Olsson, Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson.

Datainspektionen rekommenderar RPS att gå igenom grupperingarna ”kringresande” och ”kringfarande” och grupperingar med liknande namn, för att säkerställa att dessa inte gör det möjligt att sammanställa uppgifter som bygger på exempelvis etnicitet.
- Vi har förståelse för att polisen behöver spaningsregister, men de skall följa de lagar och bestämmelser som finns vad gäller registrering av personuppgifter, säger Lena Olsson.
- För att markera hur allvarligt vi ser på polisens agerande vill vi också ha en förklaring av rikspolischefen inför utskottet.

Inga kommentarer: