torsdag, mars 27, 2014

Biståndsbedömarna har blivit grindvakter

Allt fler dementa bor hemma, och den vård som ges av hemtjänsten, är ofta detaljstyrd, men otillräcklig, visar flera nyss publicerade studier. 
- Mer makt måste flyttas till de äldre själva och hemtjänstens personal och det måste bli ett slut på deltaljstyrd biståndsbedömning och en underfinansierad hemtjänst, säger Eva Olofsson, äldreomsorgspolitisk talesperson, Vänsterpartiet.
Personalen måste ha tid att i lugn och ro arbeta hos de äldre det ger också de som har hemtjänst verklig möjlighet att påverka sin vardag, det är ett måste för en bra äldreomsorg inte minst för demenssjuka människor.Därför har Vänsterpartiet öronmärkt en hemtjänstmiljard i vår nationella budget.
- Biståndsbedömarna har tvingats bli grindvakter för att hålla en ansträngd budget och i starkt privatiserade kommuner för det ägna mycket tid till administrativ kontroll så att äldre för den hjälp de skall ha.
- Låt dem i stället använda sin yrkeskunskap till att vägleda, följa upp och särskilt ägna sig åt de äldre som har omfattande hjälpbehov, fortsätter Eva Olofsson.

Inga kommentarer: