måndag, januari 14, 2013

Höjd patientsäkerhet ända ut till vårdkedjans sista länk

När flertalet av länets kommuner nu ansluter sig till Nationell Patientöversikt (NPÖ) kan sjuksköterskor, arbetsterapeuter och sjukgymnaster läsa den information som finns om patienten hos andra vårdgivare.

För kommunens vårdpersonal har det hittills varit besvärligt och tidskrävande att få fram rätt information om sina patienter. Att inför ett hembesök ta del av uppgifter om ett läkarbesök som patienten tidigare gjort har krävt ett antal telefonsamtal, eller att uppgifter faxats. Ibland har nödvändiga uppgifter inte gått att få fram i tid.

NPÖ, som sedan 2011 införs över hela landet, går ut på att behörig vårdpersonal ska kunna ta del av journaluppgifter om en patient som söker vård – oavsett vilken vårdgivare patienten besökt tidigare. Förutsättningen är att patienten gett sitt samtycke och att personalen har en vårdrelation till patienten.

I Kalmar län ges nu även kommunernas legitimerade vårdpersonal tillgång till andra vårdgivares journaler via NPÖ, vilket ger fördelar både för patient och personal. Säkerheten och vårdkvaliteten blir högre, rätt information nås snabbare och onödigt dubbelarbete hos personalen kan undvikas.

Projektet, där kommunerna i länet ansluts till NPÖ, avslutas i januari i år. Då ska Borgholm, Emmaboda, Hultsfred, Högsby, Kalmar, Nybro, Mörbylånga, Oskarshamn och Torsås vara anslutna. På sikt kommer även resterande kommuner att finnas med. Regionförbundet har samordnat projektet och varje kommun har haft en projektgrupp som arbetat med införandet.

– I kommunen har vi en journal och landstinget en annan. NPÖ hjälper oss att få en helhetsbild av patientens historik som vi saknat tidigare, säger Eila Medin, Emmaboda kommuns Socialchef.

För den som är behörig att använda NPÖ krävs en särskilt framtagen digital legitimation som är kvalitetssäkrad i olika instanser. Man kan likna det vid ett digitalt pass som dessutom spara och lagrar allting in i minsta detalj.

Nästa steg i länet blir att få fram utrustning för att tjänsten ska kunna användas mobilt via smartphone eller läsplatta. Landstinget kommer också successivt att producera mer information anpassad för kommunernas behov.

FAKTA:
NPÖ är ett led i den Nationella strategin för e-Hälsa. Målet har varit att ansluta alla landsting under 2012 samt privata vårdgivare och kommuner under 2013.

Inga kommentarer: