fredag, juli 01, 2011

Torbjörn Björlund avbryter Ship to Gaza-resa och kräver att Carl Bildt agerar

Vänsterpartiets riksdagsledamot från Norrköping, Torbjörn Björlund, avbryter sin resa med biståndsresan Ship to Gaza. Orsaken är de allvarliga sabotage som minst två av fartygen har utsatts för. Bland annat har någon förstört båtarnas propellrar, vilket gör att de i nuläget inte kan ta sig vidare mot det av Israel ockuperade Gaza. Torbjörn Björlund och Ship to Gaza tycker nu att Carl Bildt måste agera

- Vi misstänker såklart att Israel ligger bakom sabotagen. Vi har också hört att Israel förhört sig vid svenska ambassaden i Tel Aviv om de svenska deltagarna i Ship to Gaza. Sådan hemliga samtal är såklart helt oacceptabla och vi vill veta vad som sades under de samtalen. Vi vill också att svenska UD berättar hur de tänker agera för att värna de svenska ship to gaza-deltagarnas säkerhet.

Björlund befinner sig nu i Sverige men säger att han inte utesluter att i nästa vecka åka tillbaka för att kliva ombord och delta i aktionen när skeppen väl lämnar hamn. Ship to Gaza räknar med att kunna lämna hamnen i mitten av nästa vecka.

Inga kommentarer: