I Högsby är det 169 (15,3 %), i Västervik är siffran 693 (10,1 %), i Vimmerby 332 (10,4 %), i Kalmar är det 1092 barn (9,1 %) och i Emmaboda 153 barn (8,7 %). I Kalmar län är det total 3932 barn som lever i familjer med ekonomisk fattigdom. I Sverige är siffran 220 000 barn. Det betyder att mer än var 10:e barn lever i en fattig familj enligt Rädda Barnens undersökning.
Barnfattigdomen finns mitt ibland oss, i vårt län och i vår kommun. Väldigt många barn har det tufft för att deras föräldrars ekonomi inte tillåter mer än mat, hyra och kläder om ens det. Föräldrarna känner sig otillräckliga. Att ständigt behöva oroa sig för sin ekonomi är som en klump i magen. Det finns ett Sverige med människor som sällan syns, som utgörs av de alltfler fattiga som finns i dagens Sverige.
Vi lever i ett rikt land som borde ha avskaffat orättvisor i samhället, men där klyftorna mellan människor istället ökar. Fler lever i fattigdom än tidigare samtidigt som en grupp blir allt rikare. Vi i Vänsterpartiet menar att den ökande fattigdomen givetvis inte handlar om någon slump. Det handlar om politiska val. Som valet mellan minskad barnfattigdom eller sänkt skatt, där de 15 miljarder som enbart det sista jobbskatteavdraget kostar skulle räcka till att avskaffa barnfattigdomen i Sverige.
Massarbetslöshet och försämring av A-kassa och sjukförsäkring har drastiskt försämrat den ekonomiska situationen för många vuxna. Fattiga föräldrar ger fattiga barn!
Det går att utrota fattigdomen i Sverige. Det går att avskaffa barnfattigdomen i vårt län och i våra kommuner. Det kräver kunskap, insikt och handling av oss politiker i regeringen, i landsting och kommuner. Vi tänker arbeta för att orättvisorna, klyftorna och barnfattigdomen avskaffas.
Det behövs fasta jobb på heltid, anständig A-kassa med låga avgifter, en sjukförsäkring som ger ersättning när du är sjuk och rätt till rehabilitering, fler förskoleplatser inte minst på obekväm arbetstid. I stället för RUT-avdrag kan vi få 15 000 platser inom barnomsorgen. Satsningar på fler utbildningsplatser och nya jobb, exempelvis inom miljösektorn och infrastrukturen med utbyggda järnvägsnät.
Därför behövs det en nationell plan för att avskaffa fattigdomen, men också varje kommun i länet och landstinget måste göra en handlingsplan för hur fattigdomen och därigenom även barnfattigdomen kan avskaffas. Vi vill nu att varje kommun i länet, som ännu inte startat; tar fram en lägesbeskrivning av fattigdomen i kommunen och en handlingsplan för åtgärder. Varje kommun bör redan nu planera utbildningsdagar, om fattigdomen i dagens välfärdssamhälle, hur den yttrar sig – och hur den ska bekämpas. För alla som säger sig vilja avskaffa barnfattigdomen borde detta vara en självklarhet.
Lars Holmberg, ordförande Vänsterpartiet Kalmar Län,
Lena Gustavsson (V) Torsås,
Kaj Raving (V) Nybro,
Linda Fleetwwod (V) Mönsterås,
Bertil Dahl (V) Kalmar,
Tommy Palmgren (V) Högsby,
Ulf Åman (V) Oskarshamn,
Arne Tärnblom (V) Borgholm,
Mikael Nilsson (V) Emmaboda
Elisabeth Kvarneke (V) Mörbylånga
2 kommentarer:
MYCKET bra skrivet!
Jag ber att få instämma!
Skicka en kommentar