Återigen har media blossat upp frågan om Lars Ohlys vara eller icke vara som Vänsterpartiets ordförande. Detta skedde inte helt oväntat på vänsterns dag i Almedalen i tisdags. Detta är ingen nyhet utan detta har dykt upp med jämna mellanrum men det passade tydligen bra att göra det för att ta bort fokus från vänsterns politik. Nu lyckades inte det utan Lars Ohly höll ett fantastiskt tal som handlade mycket om ideologi och om vänsterns roll i Sverige och i världen. Han nämnde Grekland och undrade varför vinsterna alltid är privata när skulderna ska betalas tillsammans. Det är inte rimligt i Grekland, det är inte rimligt här hemma och det är inte rimligt någon annanstans. Sen kritiserade han regeringens skattesänkarpolitik som han mycket riktigt menade urholkade välfärden. Det är bättre att satsa pengar och resurser till en välfärd som är värt namnet och som är för alla. Han gav också kritik till (S) att skillnaden mellan regeringens jobbskatteavdrag och Socialdemokraterna är 12 månader. Detta eftersom (S) tidigare har accepterat de fyra senaste skattesänkningarna.
Vänsterpartiet har haft en kampanj om att vi ska ha Världens bästa sjukvård i Sverige utan vinstintresse och detta var också ett tema i talet. De försäkringar som ökar mest just nu är privata sjukförsäkringar. De innebär att när du blir sjuk får du en gräddfil till bättre och snabbare vård än de som inte har råd att betala. Sen nämnde han om hur vårdvalet i Stockholm har slagit snett där det finns mer specialläkare och hälsocentraler på Östermalm än vad det finns i Botkyrka trots att det i Botkyrka bor mer människor och inte är mindre behov av sjukvård. Men på Östermalm finns kapitalet och där är det lönsamt för de privata vårdtagarna.
Han berörde vikten av att fortsätta prata feminism och tog fram kravet på sex timmarsdagen som ett långsiktigt mål. Han berörde Sverigedemokraternas intåg i riksdagen.
– Den verkliga faran är inte var de säger eller vad de gör, det är de andras anpassning, sa Ohly.
– Det sista vi behöver är en debatt som dikteras av ett främlingsfientlig agenda.
Vänsterpartiet står upp och är en garant för en human flyktingpolitik.
– Det är vänsterns sak att visa att mänskliga rättigheter inte är förhandlingsbara. Asylrätten är absolut.
Det var bra att Ohly i sitt tal uppmärksammade de personer som befinner sig på båtarna utanför Aten och som deltar i aktionen Ship to Gaza.
Vi ska hylla dem som står för den praktiska solidariteten, sa han med klar stämma.
Välfärdsfrågorna fick stor plats i talet och Ohly avslutade med att Regeringen har sålt in drömmen att alla ska leva som överklass. Alla ska ha städerska och privat sjukförsäkring. Den verkligheten finns inte. Drömmen om ett riktigt liv måste finnas för alla. Vi måste formulera politiska visioner som inger hopp.
Talet var också självkritiskt med anledningen av partiets läge i opinionen som verkligen bekymrade honom. Men samtidigt var det en partiledare full av energi och vilja som verkligen ingav hopp till oss andra. Det var ingen partiledare som trots alla problem kastat in handduken utan brinner för socialism och vår politik.
Trots att media redan i praktiken avsatt Lars Ohly har han för närvarande inga planer på att inte kandidera till att bli återvald. Det är bra tycker jag, lika bra som det är att han kommer få motkandidater i kongressen som hålls i början av januari nästa år. Redan nu har både Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson anmält sin kandidatur. För det, hör och häpna, inte media som väljer partiledare för Vänsterpartiet utan de gör kongressombuden som i sin tur är valda att representera medlemmarna. Det kommer bli en spännande höst för oss vänsterpartister inför kongressen med många diskussioner innan valet av ny partiordförande är gjord. Nu undrar du säkert hur jag ställer mig i denna fråga och det kan du få undra ett tag till för jag har själv inte kommit fram till någon slutsats om vem av de hittills anmälda som jag helst ser som ordförande. För det är tre kompetenta människor och det skönt att se att tillskillnad mot (S) finns företrädare för vänstern som vill bli partiledare, och uttryckligen säger det öppet och nu är det är upp till kongressen att välja en eller varför inte två.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar